Organ Vida | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Organ Vida

Uz deset finalista, Međunarodni festival fotografije predstavit će i pet dodatnih, posebno pohvaljenih projekata.

26.09.2014 - 10.10.2014 , Zagreb - Više lokacija
  • A
  • +
  • -

Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se od 26. rujna do 10. listopada, a otvorit će se izložbom ovogodišnjih finalista u Kući za ljude i umjetnost - Lauba. Festivalski program odvijat će se na još nekoliko lokacija, u Galerijama Greta, Lang i 512, Produkcija Kultura Aplauz (Mosor) i Dokukinu

Suvremenim, dokumentarno-umjetničkim pristupom fotografiji zagrebačkoj će se publici predstaviti Alvaro Deprit (Italija), Daesung Lee (Francuska), Mitar Simikić (BiH), Antoine Bruy (Francuska), Danila Tkachenko (Rusija), Lek Kiatsirikajorn (Tajland), Prasiit Sthapit (Nepal), Giovanni Cocco (Italija), Guy Martin (UK) i Egor Rogalev (Rusija).

Uz deset finalista, Organ Vida će u svojem katalogu predstaviti pet dodatnih, posebno pohvaljenih projekata. To su Willie Osterman (I am that), Alnis Stakle (Shangri-La), Olga Ingurazova (Scars od independence), Myriam Meloni (Behind the absence) i David Brunetti (Dreaming of Syria). Zanimljivo je da je prije nekoliko godina spomenuti fotograf i profesor Willie Osterman bio gost predavač na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

U ovogodišnjem žiriju sjedi šest eminentnih imena svjetske i domaće fotografske scene koji će ovu jesen posjetiti Zagreb: vodeća nizozemska edukatorica Corinne Noordenbos, nagrađivani švedski fotograf i bivši član najprestižnije svjetske fotografske agencije Magnum Kent Klich, urednica fotografije časopisa Financial Times Weekend Emma Bowkett, istaknuti britanski fotograf George Georgiou, fotografkinja i profesorica na njujorškom International Center of Photography Irina Rozovsky te nagrađivana domaća fotografkinja i snimateljica Ana Opalić

Tema ovogodišnjeg natječaja koja će se problematizirati i unutar cjelokupnog festivalskog programa na nekoliko razina su Refleksije, a odnosi se na dokumentarno-konceptualne pristupe u fotografiji. Refleksije su značajan izvor znanja, spoznaja i razumijevanja sebe i svijeta. Budući da se svijet u kojem živimo danas suočava s ogromnim promjenama praćenima etičkim i ekonomskim izazovima, festival želi potaknuti fotografe da se s njima suoče, i da ih promišljaju, odnosno reflektiraju medijem fotografije.

Na natječaj Organa Vida prijavilo se preko 200 fotografskih projekata iz 34 zemlje. Natječaj je trajao od 30. ožujka do 8. lipnja, a najviše prijava pristiglo je iz Hrvatske, a potom iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Italije.

Više potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.09.2014