Originalni oblik ulične umjetnosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Originalni oblik ulične umjetnosti

Izložba Artbeat - muzej naljepnica: street art kao urbani fenomen, posvećena uličnim stickerima, donosi izbor radova pristiglih iz više od 80 zemalja svijeta.

14.04.2018 - 13.05.2018 , Karlovac - Mala urbana zajednica - MUZA, Karlovac - Hrvatski dom
  • A
  • +
  • -

U subotu, 14. travnja u 20 sati u Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu udruga KA-MATRIX otvara izložbu Artbeat - muzej naljepnica: street art kao urbani fenomen.

Muzej će predstaviti Davor Ileš - Mefa, voditelj valpovačke udruge Revolution i jedan od rezidenata Slavonija Vibes Syndicatea.

Artbeat je međunarodna izložba street art naljepnica i muzej u Valpovu otvoren u travnju 2017. godine s namjerom promoviranja street arta kao urbanog fenomena. Iza izložbe stoji umjetnički kolektiv Acting Like a Child koju uspješno surađuje sa street artistima iz preko 80 zemalja svijeta, kao i Muzejom likovne umjetnosti u Osijeku.

Street art naljepnice (tzv. stickers, slaps), kao i tzv. paste up posteri, predstavljaju originalni oblik ulične umjetnosti, lako dostupan i učinkovit u prenošenju poruke u javnom prostoru. Naljepnice se svrstavaju u podvrstu grafiti kulture, upravo zbog njihove uloge ostavljanja traga ili potpisa u javnom prostoru. Pri stvaranju naljepnica i postera umjetnici se koriste raznim tehnikama kao što su oslikavanje rukom, korištenje šablona, linorez, drvorez, pa sve do sitotiska ili digitalnog tiska, što ih čini vrlo rasprostranjenim medijem izražavanja.

Ideja za pokretanje izložbe i muzeja naljepnica naišla je na velik odaziv street artista pa će u Karlovcu biti izložen izbor radova pristiglih iz više od 80 zemalja svijeta, od Južne Afrike, Meksika, Brazila, SAD-a, preko cijele Europe, pa sve do Filipina i Japana. Na poziv za sudjelovanje u izložbi javilo se i poslalo svoje radove više od 200 umjetnika iz cijelog svijeta.

Izložba će se moći pogledati na Maloj sceni do 29. travnja, kada se seli u prostor Male urbane zajednice, gdje će se zadržati sljedeća dva tjedna, do nedjelje, 13. svibnja.

Izložba i popratni program odvijaju se u okviru programa Nova kultura_Hibridni grad .018.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 09.04.2018