Orkestar šivaćih mašina | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Orkestar šivaćih mašina

Četvrta uzastopna sound art godina u Galeriji Močvara započinje orkestrom singerica i performansom Martina Messiera.

FOTO: Annie Zielinski

  • A
  • +
  • -

Tijekom dvije melodično-nostalgične noise večeri u Galeriji Močvara maštu će golicati i slušne kanale škakljati Martin Messier – kanadski umjetnik i performer karakterističan po kompleksnoj, izmaknutoj i radosno čudnovatoj estetici zvuka i ritma, koji će izvesti performans naslova Sewing Machines Orchestra.

Osam šarmantnih dama minulih industrijskih vremena na magičan će način svojom lumino-sonornom prisutnošću odnijeti publiku u sanjive univerzume i otpjevati himnu tangencijalnih mogućnosti svakodnevnih predmeta. Messier pred publikom ni u kojem slučaju ne šiva, nego na jedinstven način zvukom oživljava stare singerice uspavane prije mnogo desetljeća. Prvi će ih put u Hrvatskoj oživiti dvaput za redom, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo: u orkestru kojemu sedma sila često tepa the eight little singers, a koji nije ni komorni, ni gudački, ni simfonijski već zvučno-šivaći, publika će moći uživati tijekom dvije večeri, u utorak 25. i srijedu 26. ožujka, uz opušteni razgovor s umjetnikom.

Broj mjesta na performansima je ograničen. Mjesto se može rezervirati do 18 sati na dan održavanja performansa, na adresu elektroničke pošte.

Martin Messier je skladatelj, performer i novomedijski/video umjetnik iz Quebeca, Kanada. Predstavljao je svoje performanse, live elektroniku, instalacije, videoglazbu te glazbu za ples i kazalište na mnogim međunarodnim festivalima, među kojima su i Mutek (Kanada), TransAmériques (Montreal), Bang on a Can (NY), Transmediale (Berlin) i Sonar (Barcelona).

Performans nastaje u organizaciji Galerije Močvara, Udruženja za razvoj kulture URK i KONTEJNER | biroa suvremene umjetničke prakse. Rad je ostvaren uz podršku kanadskog Vijeća za umjetnost, a predstavljanje je omogućeno podrškom organizacije Le Conseil des arts et des lettres du Québec.

Izvor: POGON

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.02.2014