Osamnaest godina Erste fragmenata | kulturpunkt

Osamnaest godina Erste fragmenata

Erste fragmenti, jedinstveni po obuhvatnom pristupu podršci mladim autorima, ove godine obilježavaju 18 godina aktivnosti.

Pripremio: Kulturpunkt.hr

Foto: Karla Jurić

  • A
  • +
  • -

Erste fragmenti ove godine obilježavaju 18 godina aktivnosti u polju domaće suvremene umjetnosti. Njihova podrška mladim autorima uključuje kako promotivni aspekt, tako i vrlo konkretnu financijsku potporu. Prijave na ovogodišnji natječaj Erste fragmenata 18 za mlade umjetnike i umjetnice koji uključuje izlaganje, Grand Prix, otkup i stipendiju, otvorene su do 1. kolovoza.

Mladi i neafirmirani likovni umjetnici i umjetnice u dobi do 30 godina te studenti i studentice akademija likovnih umjetnosti kroz otkupni natječaj imaju priliku dobiti naknadu za svoj rad, ali i izložiti otkupljene radove u jednoj od zagrebačkih galerija. Riječ je o prostorima poput Galerije Kranjčar ili Laube. Grand Prix pritom uključuje nagradu u iznosu od 10.000 kuna za najbolji rad po izboru stručnog žirija te organizaciju samostalne izložbe. Važnost pristupu prezentaciji i prisutnosti u online prostoru naglašava dodatna nagrada Facebook publike u iznosu od 3.000 kuna za jedan od otkupljenih radova. Dodjelom mjesečne stipendije od 1.000 kn studentu ili studentici likovnih akademija širi se podrška na umjetnike i umjetnice unutar obrazovnog sustava prema kriteriju motiviranosti i ukupnog umjetničkog potencijala.

Erste Fragmenti 17, izložba u Laubi (Foto: Karla Jurić)

Natječajem se ohrabruje prijava kako skulptura, slika i grafika tako i instalacija, novomedijskih i digitalnih instalacija te hibridnih formi, podržavajući time najnovija strujanja u svijetu suvremene umjetnosti.

Na tom tragu je i suradnja Erste fragmenata i Kulturpunkta koja će ove godine, uz intervjue s pobjednicima natječaja, uključivati i dva teksta s fokusom na teme od važnosti za umjetnike na početku profesionalnog puta, ali i za širu kulturnu scenu. U 2021. godini suradnički temat uključivao je tekstove o o temama umjetničke edukacije, umjetničkog tržišta i gibanjima u svijetu digitalne umjetnosti i NFT-a. Ovogodišnji tekstovi bavit će se pitanjem koncepta umjetnina kao investicija, ali će temom izaći u javni prostor i osvrnuti se na javnu skulpturu u suvremenom kontekstu.

Uključivanjem kritičkog pristupa aktualnim temama kroz suradnički temat dodatno se doprinosi ciljevima Erste fragmenata čiji se natječaj organizira od 2002. godine. U dosadašnjim izdanjima otkupljeno je preko 200 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika i umjetnica, koja se nalaze na više od 130 lokacija Erste banke u Hrvatskoj dok su autori i autorice mnogih otkupljenih radova u međuvremenu postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene.

Podsjećamo da je natječaj osamnaestog izdanja Erste fragmenata otvoren do 1. kolovoza, a prijave su moguće na linku.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 21.06.2022

VEZANE VIJESTI

Erste fragmenti 18

Erste banka i Urbanka otvaraju natječaj osamnaestih po redu Erste Fragmenata za mlade umjetnike i umjetnice, koji i ove godine uključuje izlaganje, Grand Prix, otkup i stipendiju.

Alternativne budućnosti umjetničkog tržišta

Piše: Lea Vene
Prelazak umjetničkog tržišta u digitalnu sferu potiče razne umjetničke i istraživačke odgovore, od kritike njegovih postojećih temelja do zamišljanja novih, otvorenijih modela djelovanja.

Pri stvaranju ne postoji ništa van sadašnjeg vremena

Pripremio: Kulturpunkt.hr
S dobitnikom Grand Prixa ovogodišnjih Erste fragmenata Nikolom Pjevačevićem razgovarali smo o njegovom radu, recentnim uspjesima i djelovanju u pandemijskom kontekstu.