Osebujni zagovornik kulture prostora | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Osebujni zagovornik kulture prostora

Podizanje spomen-obilježja Fedoru Kritovcu primjer je kreativnog bilježenja sjećanja u javnom prostoru.

  • A
  • +
  • -

Projekt 1POSTOZAUMJETNOST i Centar za kulturu Trešnjevka u ponedjeljak, 28. siječnja u 18 sati, najavljuju svečano otvorenje spomen-obilježja Fedoru Kritovcu koje će se održati ispred zgrade CeKaTe-a.

Fedor Kritovac (Zagreb, 1938. – Zagreb, 2011.) bio je arhitekt, urbani sociolog, aktivist, flaner, pionir i osebujni zagovornik kulture prostora. U svom je stručnom, znanstvenom, edukativnom, publicističkom i javnom radu bio usmjeren prema kulturnim, umjetničkim, sociološkim, tehnološkim, organizacijskim, kreativnim i kritičkim aspektima življenja i poslovanja u suvremenom svijetu. Urbani svijet u njegovoj interpretaciji bio je mjesto stvaranja, proizvodnje, potrošnje, primjene i odbacivanja artefakata, kao mjesto boravljenja i putovanja, područje proizvodnje i interakcije vizualnih, auditivnih i multimedijskih komunikacija. Kreativno je likovno stvaralaštvo upražnjavao kroz fotografiju, kolaž i karikaturu, a bio je usmjeren naročito na grad Zagreb, čemu svjedoči i njegova knjiga Otkrivanje grada.

Spomen-obilježje Fedoru Kritovcu ploča je s natpisom Ugao Fedora Kritovca, izlomljena na sredini i postavljena na sjeverozapadnom uglu zgrade Centra za kulturu Trešnjevka tj. uz frekventnu pješačku stazu u Parku stara Trešnjevka. Istovremeno kopirajući standardne gradske ploče s imenima ulica, ploča se bojom i načinom umještanja u prostor jasno razlikuje od službenih ploča. 

Inicijator i idejni autor je Saša Šimpraga koji je i odabrao lokaciju u gradu. Isti je autor sredinom 2012. godine dao prijedlog o osnivanju nagrade za doprinos javnom prostoru, nazvane po Fedoru Kritovcu, a koja bi se dodjeljivala za poseban uspjeh na polju aktivističkog, arhitektonskog, urbanističkog, publicističkog, vizualnog, izvedbenog i drugog djelovanja u sferi javnog prostora. Tada je napisao: ''Inicijativa ujedno otvara pitanje institucionalnog pristupa koji je po svemu u suprotnosti s osobom Fedora Kritovca, no upravo je njegov doprinos Zagrebu i hrvatskoj kulturi obaveza čuvanja uspomene, što bi nagrada nazvana njemu u čast nedvojbeno afirmirala''.

KP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.01.2013