Osjećaj zajedništva u zvuku | kulturpunkt

Osjećaj zajedništva u zvuku

Autorice podcasta i (multi)medijskog projekta Femkanje otvorile su poziv na temelju kojega oblikuju online arhiv zvukova suvremene umjetnosti i kulture.

Piše: Hana Sirovica

Katarina Petrović i Bojana S. Knežević / Femkanje

  • A
  • +
  • -

Materijali koji pripadaju umjetnosti zvuka, eksperimentalni muzički radovi, zvukovi koji su dio umjetničkih radova (videa, performansa, instalacija, predstava) – ukratko, najrazličitiji audio zapisi smješteni na sjecištu umjetničkih formi – mogu se prijaviti na otvoreni poziv srpskog kolektiva Femkanje i na taj način postati dio arhiva koji u online prostoru okuplja zvukove suvremene umjetnosti u Srbiji, regiji i šire.

Femkanje je projekt koji su pokrenule Bojana S. Knežević i Katarina Petrović, a arhiv Zvučna databaza njegova je najnovija faza. Ove su multimedijske umjetnice niz godina stvarale podcast koji je pratio srpsku i regionalnu nezavisnu kulturnu scenu, s vremenom se granajući na druga geografska područja i prateći kretanja svojih autorica. Od 2013. do 2018. godine realizirale su 88 emisija na raskrižju različitih novinarskih i umjetničkih oblika – od razgovora s umjetnicima_ama i kulturnim radnicima_ama, preko klasičnih i gonzo reportaža, do zvučnih krajolika i kolaža. Osim emisije koja je bilježila i pratila scenu, ali i u njoj aktivno sudjelovala, autorice su 2015. počele djelovati i kao umjetnički duo.
 
"Na poziv Lenke Đorojević da predstavimo rad na izložbi Zig Zag u galeriji Škuc, u okviru 21. festivala Mesto Žensk u Ljubljani, po prvi put smo svoj rad predstavile u formi zvučne instalacije koja je obuhvatala celokupnu dotadašnju arhivu naših radio emisija. Tokom narednih godina, nastavile smo da razvijamo svoj rad u različitim kontekstima i formama. Ovi radovi su najpre bili u formi prostornih zvučnih instalacija, medijskih intervencija i povremeno, zvučnih radova", kazale su nam umjetnice. Njihova prva beogradska samostalna izložba Prostori zajedništva nedavno se održala u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, i na njoj je u fizičkom prostoru predstavljen cjelokupni arhiv podcasta. Uz arhivu produkcije Femkanja, na izložbi je predstavljena i Zvučna databaza – arhiv zvučnih dokumenata suvremene umjetnosti, dok su Knežević i Petrović izradile stranicu arhiva koju nastavljaju nadopunjavati na temelju otvorenog poziva.
 
"Podstaknute trenutnom situacijom pandemije i željom da pokrenemo novi ciklus – započele smo rad na stvaranju internacionalne zvučne databaze koja bi omogućila i stvorila pristup novim zvučnim radovima, ali istovremeno i simulirala izlagački prostor (koji u ovom trenutku mnogi ne mogu da dožive). U vreme stalnih zatvaranja i limitiranog kretanja, osećaj zajedništva i prisustva u zvuku postao nam je jako važan", objašnjavaju motivaciju za novi korak Femkanja.
 
"Radovi u databazi predstavljaju potpuno nove, ali i stare produkcije, i svi fajlovi se mogu istovremeno preslušavati - vrlo slično našim eksperimentima sa zvukom u prostoru. Želja nam je da istaknemo vredne zvučne doprinose u domenu (vizuelnih) umetnosti, koji se na našim prostorima često zapostavljaju, kreiramo trajni i rastući arhiv ali i omogućimo intiman kontakt umetnica_ka i publike. Ova zvučna databaza i jeste formirana sa idejom da se razvija, grana i bude svima dostupna online, te da posetioci_teljke mogu preslušavati radove u sopstvenoj koreografiji", zaključuju i napominju kako Zvučnu databazu dalje namjeravaju razvijati u suradnji s beogradskim KC-om i drugim kulturnim institucijama u regiji. Arhiv zvukova suvremenih umjetničkih praksi nastavlja svoj život u online okruženju. Možete ga poslušati ovdje, a prostor za njegove buduće faze u fizičkom prostoru dvojac iza Femkanja također ostavlja otvorenim.
 
 
Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 24.03.2021

VEZANE VIJESTI

Radio zajednice kao budućnost radio formata

Razgovarala: Martina Kontošić
S Kristinom Tešijom, novinarkom i radijskom urednicom, razgovarali smo o radiju nekad i sad, kao i specifičnostima formata radija zajednice.

Mijenja se način na koji slušamo

Autorica: Martina Kontošić
Kroz suvremeni radio, pristupe produkciji podcasta i različite zvučne forme provode nas Kristina Tešija, Srđan Laterza i Pavlica Bajsić Brazzoduro.

Improvizacije: Luana Lojić (I. dio)

Autor: Lujo Parežanin
U novom podcastu posvećenom improviziranoj glazbi donosimo izvedbe Luane Lojić popraćene razgovorom o odnosu improvizacije i umjetničkog rada i njezinoj metodi "orkestriranja" tabova.