Oslobađanje putem filma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Oslobađanje putem filma

Ovogodišnje izdanje beogradskog filmskog festivala Slobodna zona obilježeno je tematikom statusa LGBT zajednice te općenitim kršenjem ljudskih prava u suvremenom društvu.

  • A
  • +
  • -

Filmski festival Slobodna zona bit će održan od 7. do 13. studenog u Dvorani Kulturnog centra i Domu omladine u Beogradu. Dio programa, na kojem su se i ove godine našli najbolji angažirani dokumentarni i igrani filmovi, istovremeno će biti premijerno prikazani u Novom Sadu i Nišu.

"Deveta Slobodna zona predstavit će i pobjednike najvažnijih svjetskih festivala koji su kontroverznim i subverzivnim karakterom uzburkali ne samo festivalsku, nego i redovnu kino publiku širom svijeta", najavili su organizatori iz Kulturnog centra Rex.

Među njima su festivalski hitovi, poput dokumentarca Sophie Fiennes Perverznjakov vodič kroz ideologiju, kojim će deveta Slobodna zona svečano biti otvorena 7. studenog u DKC-u, zatim Short term 12 američkog redatelja Destina Crettona, koji je osvojio i publiku i filmske kritičare širom svijeta, te dirljivo ostvarenje redatelja Ritesha Batre Lunchbox, nagrađeno na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu.

Najavljen je i najnoviji film poznatog britanskog redatelja Kena Loacha Duh 45-te, koji u ovim kriznim vremenima predstavalja važan podsjetnik na veliki san o boljem i pravednijem društvu u Velikoj Britaniji poslije Drugog svjetskog rata, te film Sutra bivšeg reprezentativca u umjetničkom klizanju Andreya Gryazeva.

U fokusu Slobodne zone ove su godine osjetljiva pitanja LGBT zajednice, pa će u okviru programa Izvan zidova biti prikazana dva izuzetna filmska ostvarenja: Stranac s jezera, za koji je redatelj Alain Guiraudie ove godine u Cannesu osvojio nagradu za režiju, te Jaurès Vincenta Dieutrea o istoimenoj pariškoj četvrti i ljudskoj težnji da u sebi uravnoteže emocionalno i političko.

I ove godine, pojedini filmovi bit će povod za Noćne razgovore o temama odsustva sloboda koja duboko nagrizaju društvo. Bavit će se nevidljivim ljudima (LGBT populacijom, migrantima) čiji pokušaji da postanu vidljivi izaziva nasilje koje proizvodi sama zajednica kroz institucije koje bi ju trebale ojačati, te strategijama otpora nepravdi, koji je utišan i prije nego što se artikulira kao otpor.

Vrijedi spomenuti da će na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni gostovati predstavnici jednog od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svijetu, FID Marseille, koji će predstaviti svoje najbolje ovogodišnje naslove. Program će premijerno otvoriti pobjednički film Matti Diop Milles Soleils, a direktor festivala Jean-Pierre Rehm održat će predavanje. Bit će to prilika filmskim autorima, novinarima i studentima filmskih akademija da upoznaju suvremene tendencije u nezavisnom dokumentarnom filmu i festivalskim politikama.

Zainteresirani za ovogodišnju Slobodnu zonu detaljan program festivala mogu pronaći ovdje.

Izvor:SEEcult / Fotografija: Alain Guiraudie, L'Inconnu du lac

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 28.10.2013