Osluškujući ništa | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Osluškujući ništa

Rad Lawrencea Englisha, Approaching Nothing, svojevrstan je nastavak, sonični odgovor na rad Presque Rien n° 1 kompozitora Luca Ferrarija iz 1967. godine.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Petr Žadnik

  • A
  • +
  • -

Lawrence English australski je kompozitor, multimedijalni umjetnik i kustos koji se uglavnom bavi umjetničkim oblikovanjem zvuka i terenskim snimanjem. Njegov posljednji rad, naslovljen Approaching Nothing, svojevrstan je nastavak, sonični odgovor na rad Presque Rien n° 1 ("Gotovo ništa") francuskog kompozitora Luca Ferrarija iz 1967. godine.

Ferrari je, u ljeto te godine, zajedno sa životnom i profesionalnom partnericom Brunhild Ferrari, u Vela Luci na Korčuli snimio ono što će postati jedno od pionirskih djela u području terenskog snimanja ("field recording") kao umjetničke vrste.

Englishev Approaching Nothing nastao je u jesen 2013. godine, a snimkom je, kako kaže sam autor, odlučio je "pristupiti 'ništavilu' Ferrarijevih ideja i uhvatiti Vela Luku na rubu nove sezone i to gotovo pedeset godina nakon što su nastale njegove snimke". 

S druge strane, Englishev rad nastaje kao konkretizacija njegovog koncepta "odnosnog slušanja", odnosno "kreativnog procesa kojemu je cilj učiniti ono što subjekt čuje dostupno publici", ideju koju razrađuje u eseju Relational Listening: The Politics of Perception. Approaching Nothing tako u određenom obujmu nastavlja tamo gdje je Presque Rien n° 1 stao i to, kao i kod Ferrarija, tek s minimalnom postprodukcijskom tonskom obradom. 

Fizičko izdanje snimka naslovljenog Approaching Nothing dostupno je putem ugledne francuske izdavačke kuće Baskaru. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.05.2016

VEZANE VIJESTI

Ponovno čitanje Mahlera

Piše: Vatroslav Miloš
Austrijski eksperimentalni glazbenik Christian Fennesz zajedno će s Cantus Ansamblom i sopranisticom Ivanom Lazar te pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera izvesti 4. simfoniju Gustava Mahlera.

Žene i zvuk

Piše: Vatroslav Miloš

Drugo izdanje foruma Women in Sound/Women on Sound u travnju se održava u Institutu suvremenih umjetnosti u Lancasteru.

Fantast, sanjar, razbijač, kritičar

Piše: Matija Mrakovčić
Branimir Slijepčević snimio je dvodijelnu radijsku emisiju o osebujnom i začudnom pjesničkom i glazbenom opusu Francija Blaškovića, vođe Gori Ussi Winnetoua i Lige za boj protiv turizma.