Osmi mart i važnost feminističke borbe | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Osmi mart i važnost feminističke borbe

Raspravom u organizaciji BRID-a i Centra za ženske studije Osmom se martu želi vratiti značaj praznika solidarne borbe za radnička prava.

08.03.2013 - 09.03.2013 , Zagreb - Filozofski fakultet
  • A
  • +
  • -

Tribina povodom Međunarodnog dana žena pod nazivom Osmi mart i važnost feminističke borbe za socio-ekonomsku jednakost danas bit će održana u petak, 8. ožujka u 17 sati, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u dvorani 4.

Žene čine većinu ekonomski neaktivnog, kao i većinu nezaposlenog stanovništva. Usprkos većem radnom opterećenju u usporedbi s muškarcima, žene rade manje plaćene poslove, koncentrirane su na hijerarhijski nižim zaposlenjima, češće rade na određeno vrijeme i na part-time poslovima. U kontekstu fleksibilizacije tržišta rada i fiskalne discipline, žene su, kao i muškarci, prisiljene na nove oblike rada što podrazumijeva privremena i nesigurna zanimanja u kojima su njihova prava teško narušena. No, položaj žena dodatno je otežan činjenicom da one većinski snose troškove društvene reprodukcije, što uslijed procesa demontiranja socijalne države i njezinih usluga dovodi žene u poziciju otvorenu spram višestruke eksploatacije. Raspravom o navedenim pitanjima Osmom se martu želi vratiti njegov značaj praznika solidarne borbe za radnička prava, kao i upozoriti na transformaciju njegova značaja kao indikativnu za mjesto dodijeljeno feminizmu u aktualnom društvenom sistemu.

Cilj je ove tribine analiza postojećeg stanja te početak suradnje raznih društvenih aktera (sindikata, studenata, organizacija civilnog društva itd.) u cilju stvaranja društvene promjene koja bi neizostavno uključila razotkrivanje i dokidanje društvene eksploatacije žena. Na tribini će govoriti Jagoda Milidrag Šmid, Dora Levačić, Ankica Čakardić i Davorka Turk uz moderaciju Nikoline Rajković. Tribinu organiziraju BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i Centar za ženske studije.

U sklopu tribine bit će predstavljen novi broj antifašističkog časopisa Nepokoreni grad posvećen ženskim borbama.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.02.2013