Osmišljavanje perspektive | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Osmišljavanje perspektive

Tribina na kojoj je govorila Jenny Rönngren pokušaj je davanja uvida u potencijalne probleme s kojima se suočavaju feministički mediji i na razvijenijem sjeveru Europe.

U organizaciji zagovaračke platforme Novi prostori govora, u sklopu 7. Vox Feminae Festivala, održana je tribina koja je za cilj imala daljnje ocrtavanje community medija, nadovezujući se na recentno održanu tribinu o community radiju o kojoj možete čitati na našem portalu. Na tribini je govorila Jenny Rönngren, izvršna urednica internetskog portala Feministiskt Perspektiv (Feministička perspektiva), medija koji se aktivno bavi pitanjima ravnopravnosti spolova, dok je raspravu moderirala Gabrijela Ivanov. Medij je to koji zahvaća i šire kulturne, političke i ekonomske teme, kao i sportske te obiteljske teme, pri čemu naglasak čvrsto stoji na angažiranom feminističkom i aktivističkom pristupu.

Započevši svoje predavanje objašnjavanjem konteksta nastanka portala, Rönngren je preko poveznice većinske ženske redakcije vlastitog medija pokušala oslikati i problematizirati dominirajuću ideju Švedske kao zemlje lišene problema rodne diskriminacije. Kako bi razbila u mnogočemu prevladavajuću idealizaciju Švedske iz feminističke perspektive, dio svog izlaganja posvetila je prikazu i eksplikaciji nekih slučajeva koje je Feministiskt Perspektiv pratio od svog osnutka 2012. godine. Radi se o slučajevima koji su naišli na jak odaziv javnosti, slučajevima koji upozoravaju na diskriminirajuće momente usmjerene protiv žena raznih manjinskih skupina u društvu. Tim primjerima problematizirala je tretman koji ugrožene skupine dobivaju u mainstream senzacionalističkim medijima, koji ide u prilog utabanoj tradiciji maskuline kulture, dok se primjerice žene koje ustaju protiv raznih oblika neravnopravnosti izlažu medijskom progonu. Usto, naglasila je da je i danas u švedskim novinskim redakcijama postotak ženskih novinara i urednica u manjini. "Kako bismo krenuli naprijed moramo povećati participaciju žena na svim razinama te se boriti protiv stereotipova koji obezvređuju ljude", rekla je Rönngren i dodala: "naša politika je da radimo vijesti koje je potrebno čuti, koje drugi propuštaju napraviti".

Ostatak tribine većim dijelom je bio posvećen pitanjima financiranja Feministiskt Perspektiva te povezivanju istog sa trenutnim modelima financiranja hrvatskih neprofitnih medija. Tako je Rönngren ocrtala švedski model državne potpore medijima putem kojeg Feministiskt Perspektiv prima veći dio svog budžeta. Originalno namijenjen izričito tiskanim medijima, sustav potpore koji koriste i internetski mediji poput Feministiskt Perspektiva, oslanja se na sustav pretplate na medijski sadržaj. Ovaj princip, kako je objasnila Rönngren, tekovina je dvadesetostoljetnih emancipatorskih društvenih pokreta, primjerice sindikalnog osvještavanja radničke populacije, i svojevrsna je tradicija u švedskom kontekstu gdje većina domaćinstava plaća pretplatu na tiskovine. Danas sustav funkcionira tako da se za svaki medij koji se prijavljuje za državnu potporu propisuje da u prvih 6 mjeseci aktivnog rada prikupi minimum od 1500 pretplatnika, nakon čega se retroaktivno dodjeljuje potpora. Osim samih pretplatnika, bitna je i kvantiteta objavljenog materijala čije mjerenje odgovara standardima određenima od strane nadređenog državnog tijela, pri čemu je bitno naglasiti da ništa manju ulogu ne igra i sama kvaliteta sadržaja. Rönngren je objavila podatak da je prošlogodišnja ukupna potpora za medije bila 51 milijuna eura, od čega je 187 000 eura pripalo Feministiskt Perspektivu. Tako se financiranje portala većinskim dijelom svodi na državnu potporu, dok otprilike 25% financiranja dolazi od samih pretplatnika koji godišnju pretplatu plaćaju 35 eura.

S obzirom na ovakav model financiranja, Rönngren je skrenula pažnju na samo funkcioniranje portala. Odnosno, budući da potpora počiva na broju pretplatnika, portal se oslanja na paywall sustav. Tako je Feministiskt Perspektiv portal poluotvorenog tipa - jednom dijelu sadržaja mogu pristupiti svi zainteresirani, dok drugom dijelu sadržaja mogu pristupiti samo pretplatnici. Kako i sama naglašava, ponekad se to pokazuje problematičnim u kontekstu hyperlink dijeljenja informacija i medijskog sadržaja, no tome se doskače tako da se portal dodatno posvećuje slanju medijskih objava koje ujedno i motiviraju javnost da razmisli o pretplati na sadržaj koji njihov portal nudi. Jasno je da se upravo ovakvim modelom funkcioniranja i financiranja Feministiskt Perspektiv oslanja na lokalnu i širu zajednicu, o čijem interesu ovisi i samo egzistiranje portala. Usto, odnedavna portal nudi i prostor za oglase koji su većinom oglasi srodnih lokalnih organizacija. Uz sve izloženo, u razgovoru u kojem su se pokušale povući paralele između švedske i hrvatske situacije Rönngren se dotaknula i crowdfunding metoda koje se naveliko koriste u Švedskoj, koje uz već opisani model financiranja dodatno naglašavaju oslanjanje na javnost i zajednicu. "Vjerujemo da radimo uslugu društvu; to nije nešto što samo mi želimo, već je to obaveza koju svi mediji imaju", istaknula je Rönngren. 

S jedne strane u Švedskoj postoji tradicija pretplate koja je još uvijek vrlo jaka, s druge strane tu je financijski aspekt koji je vrlo prihvatljiv. No, kao što je uz samo pitanje pretplatničkog odnosa vezan i životni standard na ovim prostorima, tako je i uz alternativne metode financiranja vezan nedostatak bilo mogućnosti, bilo svijesti o prednostima takvih metoda. Jenny Rönngren je tako u mnogočemu pružila uvid u principe funkcioniranja neprofitnih internetskih medija, što bi svakako moglo i trebalo biti shvaćeno kao pozitivan impuls za hrvatsku situaciju, gdje su neki od opisanih mehanizama tek u povojima. Rönngren je na zaključku tribine izrazila želju da se već postojeće suradničke mreže internetskih medija feminističke provenijencije povežu u još efektivnije, a svakako i glasnije platforme. 

 Tomislav Žilić / Fotografija: Darko Vaupotić

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 21.11.2013