Osnaživanje izbjeglica kroz tehnologiju | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Osnaživanje izbjeglica kroz tehnologiju

U sklopu predstavljanja projekta Nikola Tesla. Migrant. održava se istoimena tribina na kojoj se raspravlja o ulozi migranata i izbjeglica u razvoju tehnologije.

18.05.2018 , Zagreb - Tehnički muzej

U petak, 18. svibnja od 17.30 do 20 sati u Tehničkom muzeju predstavljanje je projekta i tribina Nikola Tesla. Migrant.

Tehnološka industrija uvelike počiva na migrantima. Istraživanje koje je provela National Foundation for American Policy 2016. na 87 američkih "start-up"-ova procijenjene vrijednosti od bilijun i više dolara, pokazalo je da ih je više od polovice osnovano od strane migranata, a 71 % ih zapošljava migrante na vodećim pozicijama. S druge strane velik broj osoba zaposlenih u tehnološkoj industriji okupljaju se u neprofitna udruženja s ciljem osnaživanja migranata i izbjeglica kroz tehnologiju. Razvijene su i razvijaju se brojne aplikacije koje migrantima, izbjeglicama i onima koji im nastoje pomoći pružaju informacije o tome gdje ići, kome se obratiti, gdje pronaći hranu, sklonište, obrazovanje, posao.

U kojoj mjeri migranti i izbjeglice utječu na razvoj tehnologije, bi li tehnološki razvoj bio isti bez njih i u kojoj mjeri tehnologija pomaže (i/ili odmaže) migrantima i izbjeglicama, središnje su teme o kojima će se kroz brojne primjere iz Hrvatske i susjednih zemalja raspravljati na tribini.

Gosti predavači su Lea Horvat (Centar za mirovne studije), Branimir Šloser (Slobodna domena, Zadruga za otvoreni kod i dizajn), Katarina Popović (Info Help), Filip Milenković (Techfugees Srbija), Eugen Vuković (Zelena akcija), Ana Dana Beroš (arhitektica-istraživačica), Maja Nikolandić (Are You Syrious?), Marijana Međugorac (Are You Syrious?). Voditelj tribine je Zoran Pehar.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 18.05.2018