Osobna povijest imigracije | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Osobna povijest imigracije

U sklopu BLOK-ova programa Mikropolitike Kristina Leko i Judith Laister predstavit će projekt o povijesti rada i s njim povezane povijesti imigracije jedne četvrti Graza.

Pripremila: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Predstavljanje projekta (No) Monuments for Labour and Immigration (Bez spomenika radu i imigraciji?) te razgovor s Kristinom Leko i Judith Laister bit će održani u Showroomu Galerije Nova u srijedu, 26. lipnja u 19 sati.

Annenviertel, četvrt u Grazu, oduvijek su nastanjivali radnici. U vrijeme industrijalizacije radnička klasa u nastajanju na tom se mjestu počela organizirati kako bi se borila za prava i društveni napredak. Povijest rada i s njim povezana povijest imigracije ostavili su traga u Annenviertelu i on je sve do danas ostao važna imigrantska četvrt.

Umjetnica Kristina Leko izradila je seriju site-specific tekstualnih radova posvećenih ovoj temi, u suradnji s povjesničarima, kulturnim antropolozima, studentima, lokalnim udruženjima i organizacijama, kao i pojedincima koji su se osvrnuli na osobnu povijest imigracije. 

Radovi temeljeni na tekstu obilježavaju osam lokacija koje su povijesno vezane uz  teme rada i imigracije. Tekstovi, intervencije u javni prostor upućuju na povijest radničkog pokreta, a u kombinaciji s biografskim tekstovima nude uvid u život imigranata koji žive ili rade u susjedstvu. Povijest rada i imigracije tako je postala vidljiva na više lokacija u četvrti Annenviertel u duljem vremenskom periodu.

Biografsko istraživanje proveli su studenti europske etnologije u suradnji s umjetnicom, a pod znanstvenom supervizijom Judith Laister u okviru seminara koji se bavio kritikom reprezentacije. U izradi pojedinog teksta uvijek je sudjelovalo više ljudi, a projekt je služio kao mjesto susreta studenata i stanovnika Annenviertela, kako na lokacijama od povijesne važnosti, tako i u umjetničkom centru < rotor > koji je inicijator i producent projekta, uz Institut für Kunst im öffentlichen Raum Steiermark.

Kristina Leko radi u području socijalno angažirane, kritičke i participacijske umjetnosti pretežno u mediju videa, fotografije, teksta, instalacije, happeninga, intervencije u javni prostor, a socijalna interakcija u središtu je njezinih interesa i aktivnosti. Pokrenula je i realizirala nekoliko opsežnijih projekata umjetnosti u zajednici u različitim zemljama, većinom u suradnji sa socijalno ugroženim i marginalizranim skupinama (imigranti, starije osobe, beskućnici, nezaposleni).

Judith Laister je kulturna antropologinja i povjesničarka umjetnosti. Radi kao asistentica na Odsjeku za kulturnu antropologiju Sveučilišta u Grazu. Istražuje i predaje urbanu i vizualnu antropologiju. Njezin aktualni habilitacijski projekt nosi naziv Translacijska umjetnost. Slike i prakse participativnog urbanog razvoja u umjetnosti i arhitekturi.

Događanje je dio programa Mikropolitike [BLOK] - Lokalne baze za osvježavanje kulture. Serija predavanja i prezentacija Mikropolitike pokrenuta je 2005. godine. U klimi u kojoj još uvijek dominira umjetnost neosjetljiva na društvene okolnosti u kojima nastaje, Mikropolitike su prostor za recepciju i refleksiju dugoročnih i istraživačkih umjetničkih radova orijentiranih na proces i kontekst, a koji komuniciraju kroz specifična društveno-politička pitanja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.06.2013