Osobne slobode | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Osobne slobode

Tijekom 2014. godine, senegalska Raw Material Company nizom događanja tematizira stanje slobode govora, seksualnosti i homofobije u afričkom svijetu.

Piše: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Raw Material Company centar je za umjetnost, znanje i društvo osnovan u Dakaru 2008. godine. Umjetnička inicijativa, ostvarena organiziranjem izložbi, proizvodnjom znanja i arhiviranjem teorijskih i kritičkih radova i praksi, radi na povećanju i priznavanju umjetničke i intelektualne kreativnosti u Africi. Financira se vlastitim sredstvima, uz povremene donacije norveških, nizozemskih i njemačkih umjetničkih fondacija.

Tko kaže da je jednostavno (Who Said It Was Simple), izložba koja traje od kraja siječnja do kraja ožujka, označava početak bavljenja dugogodišnjim programom naslovljenim Personal Liberties (Osobne slobode). Inspirirana je medijskim napisima kao bazom za propitivanje načina na koji su seksualne manjine i izrazi na margini tretirani u Senegalu i općenito Africi. Radi se o otvorenoj kritičkoj platformi koja uključuje mnogobrojnu dokumentaciju (video, audio, press clipping, mape, tekstovi), a koja želi otvoriti dijalog o različitosti, manjinama i marginama s naglaskom na seksualnosti i homofobiji u vijestima i njihovom utjecaju na javno mnijenje. Također, izložba postavlja mnogo važnije pitanje: kako promovirati pojam ljudskih prava i osposobiti temelje za njihovo poštovanje i razvoj kad je sam koncept osobnih sloboda istodobno determiniran kompleksnom legislativnom i suvremenim formama uvjetovanja?

Od svibnja do srpnja održat će se izložba Neprikladno oslikavanje: vidljivost afričkog queera (Precarious Imaging: Visibility surrounding African Queerness) kao dio off programa dakarskog bijenala. U 38 afričkih zemalja od njih 54, homoseksualnost je ilegalna, odnosno istospolne su veze kriminalizirane i zapriječene kaznom zatvora. Izložba će tematizirati tu stvarnost afričkih zemalja, a svoje će radove izložiti umjetnici iz Alžira, Nigerije, Južnoafričke Republike, Egipta i Kenije: Kader Attia, Andrew Esiebo, Zanele Muholi, Amanda Kerdahi M. i Jim Chuchu. Radovi obrađuju činjenicu svakog aktivizma da ljudska prava mogu biti priznata tek s vidljivošću potrebe priznanja, no i postavljaju isto pitanje: što kad vidljivost potakne nasilje?

Zasad su još najavljeni istraživački projekt o kronologijama ljudskih želja i žudnji, seminar o medijskom izvještavanju o različitosti te seminar o kolonijalnim utjecajima koje obrađuje Frantz Fanon, a koje ostavljaju traga na našim tijelima. Simpozij o mogućnostima umjetničkog obrazovanja u Africi bit će održan u lipnju kao nastavak simpozija iz 2012. godine koji je rezultirao izvještajem o izgradnji afričkih umjetničkih institucija.

Više o aktivnostima Raw Material Company pronađite na njihovim službenim stranicama.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.02.2014