Ostavština Karla Marxa | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Ostavština Karla Marxa

U sklopu projekta Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti umjetnice Kristine Leko odražava se dvodnevni okrugli stol s performansom i radionicama.

30.09.2016 - 01.10.2016 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

U sklopu projekta Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti umjetnice Kristine Leko i suradnika odražava se dvodnevni okrugli stol s performansom i radionicama na kojima će sudionici pokušati u kontekstu izložbe ponovno promišljati o ostavštini Karla Marxa.

Događanje se odvija prema koncepciji Constanze Fritzsch (Leipzig) te u suradnji s autoricom i Jasnom Jakšić, kustosicom izložbe.

U petak, 30. rujna, u 18 sati odvija se panel diskusija, na kojoj sudjeluju filozofi Tomislav Medak (klub MaMa, Zagreb), Christian Schmidt (Universität Leipzig), filozofkinja i umjetnica Judith Siegmund (Universität der Künste Berlin) te politolog Nenad Zakošek (Sveučilište u Zagrebu). Moderatorica je filozofkinja Ankica Čakardić (Sveučilište u Zagrebu)

Je li kapitalizam oblik života, upitat će se Christian Schmidt, a Tomislav Medak govorit će o slobodnom pristupu znanju, internetu i javnim knjižnicama. Judith Siegmund će na temelju vlastitog istraživanja progovoriti o temama proaktivnog postupanja umjetnosti u kontekstu društva rada, te o produkcijsko-estetičkom oblikovanju teorije. Nenad Zakošek osvijetlit će aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj. Ankica Čakardić bacit će pogled u prošlost i dati obris za ovu prigodu relevantnih tema, onako kako se pojavljuju u knjizi Rudolfa Bićanića: tema pasivnih krajeva, odnosa grada i sela, rada i nezaposlenosti, migracije, uspona kapitalizma. Potom će otvoriti diskusiju za aktualna pitanja prisutna u izložbi Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti. Panel diskusija će se dotaknuti političke ekonomije, krize 2008, neoliberalističke tranzicije, modaliteta otpora te potencijala djelovanja kroz umjetnost, a svrha je propitati kako društveno-ekonomsku sadašnjicu tako i alternativna rješenja.

U subotu, 1. listopada u 17 sati održava se radionica Kathrin von Ow More than this. Napkin folding in the 21st century. What is your trade?

Radionica se bavi preispitivanjem trenutnog značenja pojma rada koristeći se Marxovim Upitnikom za radnike iz 1880. Kathrin von Ow, umjetnica, aktivistica iz Leipziga, suosnivačica je mreže nezavisnih umjetničkih prostora u zapadnom Leipzigu, te suosnivačica i voditeljica Projektgalerie A und V u Leipzigu. 

Istog dana u 18 sati održava se predavanje-performans Rainera Görßa Wo leben im Untergrund in Berlin Heute?

Predavanje-performans bavi se pitanjima industrijskoga društva, ideologije rasta, brendiranjem i odnosima moći. Iz pozicije „izgubljenog u prijevodu“ promišlja odnose dviju nekadašnjih zemalja, Jugoslavije i DDR-a, da bi nas u drugom dijelu svojeg nastupa proveo kroz Untergrundmuseum, Podzemni muzej u Berlinu, u kojem njeguje kritički odmak, ponajprije od ideologije rasta. Zaključno će biti prikazan film Logolog, koji se bavi temom brendiranja i moći u periodu od industrijske revolucije do pada Berlinskog zida.

Rainer Görß bio je član performerske grupe Auto-Perforations-Artisten osamdesetih godina, a osnivač je i voditelj Untergrundmuseum U 144 – Berlin Mitte u Berlinu.

Svi programi su na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 29.09.2016