Ostvarivanje svih ljudskih potreba | kulturpunkt

Video

Ostvarivanje svih ljudskih potreba

Fade In u prilogu novinarke Vedrane Sunko i snimatelja i montažera Lovre Čepelka najavljuje Festival Željezara.

 

Sisačka Željezara, nekad industrijsko-kulturni simbol grada Siska, a danas simbol svih zapuštenih radničkih prostora, postaje privremeni dom Festivalu Željezara. Festival će se održati od 6. do 8. lipnja u industrijskoj zoni Željezare i naselja Caprag, a uključit će umjetnički, aktivistički i glazbeni program.  

Kroz tri dana koncerata, performansa, izložbi, predavanja, tribina, instalacija, Festival Željezara u nekadašnjim će proizvodnim halama okupiti domaću i regionalnu glazbenu, umjetničku i aktivističku scenu te tako ponovno (i barem privremeno) učiniti Željezaru proizvodnim pogonom. Na taj način Željezara će poslužiti kao mogući primjer kreativnosti, učenja i samoorganiziranja u svim neiskorištenim i propadajućim javnim prostorima po cijeloj zemlji. Tvornički krug Željezare Sisak bit će festivalska lokacija, a nekadašnje proizvodne hale nadrealna pozornica na kojoj će posjetitelji vidjeti najbolje od domaće i regionalne glazbene, umjetničke i aktivističke scene.

Organizator je Festivala udruga Pressing — Centar za istraživanje i razvoj medija, u partnerstvu sa Žednim uhom i Koordinacijom udruga mladih Siska uz podršku civilnih inicijativa iz Siska, Zagreba i ostatka Hrvatske, a prvi su izvođači već najavljeni.

FOTO: Home is no place