Osuda sjećanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Osuda sjećanja

Za program ljetnih zvučnih instalacija u atriju Galerije, Autopsia je snimila prostorno i kontekstualno specifičnu elektro-akustičnu kompoziciju u sedam dijelova.

07.06.2016 - 15.09.2016 , Split - Galerija umjetnina

Izložba serije Autopsijinih plakata izvedenih od 1981. do 1989. godine, bit će otvorena u utorak, 7. lipnja, u 21 sat u Atriju Galerije umjetnina. Damnatio memoriae, prostorno i kontekstualno specifična elektro-akustična kompozicija u sedam dijelova, reproducirat će se u petlji tijekom radnog vremena muzeja. 

Kroz pseudo-propagandu Autopsia ne zagovara, ona ne priopćava putem deklaracija, ne poziva u neki obrat iz stvarnog u stvarno – ona promatra vlastitim očima (autos-opsis). Ono što se može vidjeti jest ona sama – očitovanje vlastitog predočavanja. Tako je ona uvijek u dvojstvu, prema masovnim medijima odnosi se elitno – prema intelektualizmu intuitivno, ona u potpunosti slijedi duh vremena – podvojenost stvari i obilježja. No, ta podvojenost ne slijedi iz modernizma, shvaćenog kao kulturni segment, niti se može nadići poricanjem njegovih tendencija.

Rad Autopsije uključuje koncept ponavljanja, ali se tu posve sigurno ne radi o ideji "vječitog ponavljanja". Autopsiji nisu bliski pojmovi velikih ideja i vječnosti. Koristi se fragmentima općih predodžbi, bez obzira na njihovo porijeklo ili značenje, ako oni mogu poslužiti vlastitoj metodologiji. Formulirani pojmovi dospijevaju u područje rada kao gotovi obrasci iz vokabulara kulture. Gotove kulturne obrasce koristi kao šifre koje u novonastalom poretku postaju transparentne za nešto drugo što je bit djela samoga, njegovo autentično uspostavljanje. Zato ne treba očekivati da Autopsia isporučuje formulirana stajališta o kulturnim fenomenima izvan smisla vlastitog djela. Autopsia svjesno njeguje distancu prema tvorevinama kulture odnoseći se prema njima kao prema finalnim produktima – intuitivno, nastojeći da razumije, a ne da objašnjava.

Izložba je otvorena do 15. rujna.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.06.2016