Osvajačke prakse i prostori borbe | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Osvajačke prakse i prostori borbe

U beogradskom Inex filmu bit će održana diskusija na temu potencijala napuštenih javnih prostora i taktike za njihovo osvajanje, uz sudjelovanje milanskog kolektiva Macao.

  • A
  • +
  • -

Potencijal napuštenih, javnih ili nedovoljno iskorištenih gradskih prostora i taktike za njihovo osvajanje tema su diskusije koja će 10. listopada biti održana u beogradskom Inex filmu, uz sudjelovanje ekipe iz milanskog kolektiva Macao i drugih inicijativa iz Srbije i regije.

Razgovor je dio beogradskog programa Transeuropa festivala, a cilj je na jednom mjestu okupiti inicijative koje su u proteklom periodu pokazale interes za korištenje nekih od praznih prostora u svom gradu. Prilika je to da se čuju različita iskustva i razrade ideje o eventualnom budućem zajedničkom djelovanju, uz svijest o tome da ne postoji recept koji se može prepisati i primijeniti u svakom gradu. Zbog toga su i razgovori o različitim iskustvima prilika za učenje jednih od drugih. U razgovoru će sudjelovati inicijative iz Kruševca, Valjeva, Novog Sada, Tuzle i Knjaževca.

Lokalnim sudionicima pridružit će se gosti iz Milana koji su skvotirali godinama prazan neboder naziva Torre Galfa (toranj Galfa). U subotu, 5. svibnja 2012, stotine mladih ljudi vođeni grupom Lavoratori dell'Arte angažiranom u polju umjetnosti, filma, dizajna, izdavaštva i obrazovanja, srušilo je ograde oko tornja, popelo se na vrh nebodera gdje su postavili plakat na kojem piše Si potrebbe anche pensare di volare, u slobodnom prijevodu, I letenje bi moglo postati moguće. Tim činom preuzeli su napušteni neboder od 33 kata u centru Milana, u vlasništvu sicilijanskog nekretninskog mogula koji je tijekom 2000. bankrotirao. 

Macao je postao simbol povratka grada građanima, uz i dalje aktualno pitanje: može li Macao postati stvarnost, rješenje sličnih situacija u drugim gradovima? 

Tribina Osvajačke prakse i prostori borbe bit će održana u četvrtak, 10. listopada, u 19 sati u Inex filmu, napuštenom objektu na Karaburmi, bivšem kinematografskom poduzeću koje je produciralo većinu domaćih filmova, skvotiranom u ožujku 2011. godine.

M.M / Ministarstvo prostora / designed.rs / Fotografija: neboder Galfa

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.10.2013