Osvajanje književnoga polja | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Osvajanje književnoga polja

Izdavačka kuća Pelago najavila je pet novih izdanja koje možemo očekivati na jesen.

Piše: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Od pet najavljenih izdanja, dvije su knjige francuskih teoretičara Rolanda Barthesa i Tzvetana Todorova, a tri knjige proze.

Journal de deuil, posthumni Dnevnik žalovanja Rolanda Barthesa, izašao je 2009. godine, a temeljen je na Barthesovim zapisima od 26. studenog 1977, dana nakon smrti njegove majke, do 15. rujna 1979. "Sjajna, ali bolna ideja da mi nije bila sve na svijetu. U suprotnom ne bih nikada ništa napisao. U šest mjeseci brige za nju zaista mi je postala sve i ja sam zaboravio da sam ikada išta napisao. Nisam bio ništa osim beznadno njen. Prije toga učinila je samu sebe nevidljivom kako bih ja mogao pisati... Zamjena uloga. Mjesecima sam ja bio njena majka. Osjećam se kao da sam izgubio kćer". Dnevnik žalovanja jedan je od ključeva života i rada francuskoga teoretičara: s jedne strane, pokriva teme kojima se bavio u svojim znanstvenim radovima, a s druge strane predstavlja intimnu i univerzalnu studiju tuge.

La Conquête de l'Amérique: La Question de l'autre Tzvetana Todorova prvi je put objavljena 1982. godine, a obrađuje španjolske kolonijalne kontakte s domorocima po otkriću Amerika. Knjiga je studija kulturalnog sukoba u Novome svijetu čije su posljedice nadišle šesnaesto stoljeće, a u nakladi Pelago izaći će pod naslovom Osvajanje Amerike. Koristeći šesnaestostoljetne izvore, francuski teoretičar ispituje vjerovanja i ponašanja španjolskih osvajača i asteških domorodaca, suparnike u sukobu kultura koji je rezultirao gotovo istrebljenjem indijanske populacije.

Najavljene su i knjige proza Juliana Gracqa, Carson McCullers i Tatjane Tolstoj.

Obala Sirta (Le Rivage des Syrtes) najpoznatiji je roman francuskoga pisca Juliana Gracqa, objavljen 1951. godine. Popularno nazvan roman o čekanju, njegova je radnja smještena u zatvorenom prostoru nadomak granice, a njegovi su usamljeni likovi zatočeni u čekanju promjene. Carson McCullers, spisateljica američkoga juga, svoj je debitantski roman Srce je usamljeni lovac (The Heart Is a Lonely Hunter) napisala 1940. godine. Njegov je glavni lik gluhi John Singer, a roman je 1968. ekraniziran te 2005. postavljen na pozornicu kazališta Alliance u Atlanti.

Tatjanu Tolstoj nakladnička kuća Pelago zastupit će knjigom kratkih priča za koju se urednice Dušanka Profeta i Katarina Luketić nadaju da će sama autorica predstaviti na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Puli.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.04.2013