Osvijestiti izvedbom | kulturpunkt

Najave Program

<

Osvijestiti izvedbom

Art radionica Lazareti priprema niz akcija u kojima će sudjelovati brojni umjetnici, kao i slučajni prolaznici.

12.08.2014 - 19.08.2014 , Dubrovnik - Razne lokacije

FOTO: Jeff Miller

  • A
  • +
  • -

U prvom tjednu srca sezone te u sklopu programa Grad je mrtav. Živio grad! gostujući i lokalni suvremeni umjetnici - potpomognuti od stanovnika grada kao sudionika - realizirat će niz umjetničkih akcija za slučajne i namjerne prolaznike u javnim prostorima Grada. 

Program počinje u utorak 12. kolovoza točno u ponoć na Stradunu, performansom Jelene Topić, koja je 31 dan nepomično stajala i šutjela na trgu u Prijedoru, dok će u Dubrovniku izvesti performans u kojem će zahtijevati tišinu, istovremeno proizvodeći buku. 

U srijedu 13. kolovoza na plaži Banje, s početkom u 16 sati, Mario Cvjetković, odjeven u ronilačko odijelo ulazeći u more na "elitnom" dijelu javne plaže Banje, prestaje biti uljezom te preuzima ulogu osamdesetogodišnjeg stanovnika Ploča koji svakodnevno ponavlja taj ritual. U 18.30 sati, na mostu na ulazu u grad s Ploča, Kata Mijatović izvesti će performans Djevojački zbor Dubrovnik, gdje je vrištanje mladih dubrovačkih djevojaka u funkciji je svojevrsnog energetskog čišćenja prostora, potvrđivanja života Grada; prije svega ono priziva buđenje, usredotočenost na ovdje i sada, ali je i istovremeno i krik pobune, nepristajanja. U 19 sati na Stradunu, Božena Končić Badurina izvest će performans Prije nego imam poć u grad, u kojemu realizira skupnu akciju s dvadesetak stanovnika Dubrovnika koji su odgovorivši na Boženina pitanja stvorili personalizirane majice kojima javno iznose njihove osobne i privatne stavove i mišljenja o životu u Gradu. 

Od srijede 13. kolovoza do utorka 19. kolovoza Jadranka Kosorčić portretirat će u Lazaretima stanovnike gradske jezgre, a portreti će biti izloženi u Galeriji Otok 20. Kolovoza u 21 sat

U subotu 16. kolovoza u podne Ben Cain izvest će performans i predstaviti instalaciju We Are Doing Absolutely Whatever We Want To Now, kojima autor propituje kontekste Dubrovnika kao turističkog središta i grada u kojem svakodnevno žive stanovnici. 

U drugom dijelu programa akcije izvode Božidar Jurjević, Tina Gverović, Žejko Badurina, Anamarija Obradović, Ivona Vlašić, Kvart – Milan Brkić, Rino Efendić, Boris Šitum, Gildo Bavčević, Slaven Tolj, a program se nastavlja i u trećem tjednu našeg srca sezone.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.08.2014