Osvještavanje složenih društvenih problema | kulturpunkt

Najave Festival

<

Osvještavanje složenih društvenih problema

Zelena akcija organizira trodnevni festival bogatog programa filmova, radionica i tribina s fokusom na okolišne i društvene probleme.

04.05.2018 - 06.05.2018 , Zagreb - Zelena akcija

FOTO: stil filma Plavo srce rijeka, 2017.

Ovogodišnje izdanje Okolišnog filmskog festivala održava se od 4. do 6. svibnja u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1).

Glavne točke ovogodišnjeg programa su filmovi i tribine o aktualnim temama u Hrvatskoj - otimačina zemlje na Srđu za potrebe golf terena, plin kojeg fosilna industrija predstavlja kao tranzicijsko gorivo i izgradnja LNG terminala na Krku te zaštita rijeka u balkanskoj regiji od novog vala izgradnje štetnih hidroelektrana. U programu su također zastupljeni i filmovi poput Potraga za smislom (A Quest for Meaning) koji se tiču našeg osobnog odnosa prema okolišu i prirodi, ali govore i o potrebi za promjenom društvenih, gospodarskih i političkih sustava. Program obogaćuju i praktične radionice te zabavni program. 

Nakon prošlogodišnjeg Četvrtog E?! – Okolišnog filmskog festivala, ove godine festival je organiziran "polovično". Razlog tome je loša politika podrške radu civilnog društva u Hrvatskoj, koja je dovela do situacije nedostatka sredstava za organizaciju aktivnosti. Unatoč tome, organizacijski tim odlučio je ipak održati festival s minimalnim sredstvima, uz maksimalnu kreativnost, zbog čega ovogodišnji festival nosi simbolično ime 4½. Okolišni filmski festival.

Nedostatak financijske podrške značio je i dvostruko veće ulaganje vremena te smišljanje novih načina da se festival ipak održi čak i u ovim "polovičnim" uvjetima. Festival je stoga organiziran "kod kuće" - u prostoru Zelene akcije - i osigurat će se autentičan kino ugođaj u "kućnoj" atmosferi. Poruka ovog festivala je: "Mi moramo na pola, ne morate i vi!". Ponekad u najboljoj namjeri stvari radimo "na pola", a da toga nismo ni svjesni_e pa šteta nadmašuje samu korist. Primjerice, kad kupujemo organski proizvod preko webshopa s drugog kraja svijeta nastaju onečišćenje prilikom proizvodnje ambalaže u kojoj je dostavljen te emisije koje se ispuste prilikom prijevoza. Na ovaj način se problem pretvorio u prednost i uspjela se nastaviti tradicija prethodnih godina - osvještavanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema te primjere njihovih rješenja kroz film, medij kojim se najbolje prenosi emocija. Filmom se mogu približiti i jasnije prikazati problemi zajednica pogođenih utjecajima trenutnog ekonomskog i društvenog sistema, kao i posljedice takvog sistema na okoliš.

Ulaz na program i sav sadržaj je besplatan.

Više o programu možete pronaći ovdje.

Ovaj događaj organiziran je u sklopu programa Centri znanja za društveni razvoj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 24.04.2018