Otisci nevidljivog | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Otisci nevidljivog

Izložba Tragovi pokreta – vizualizacija i procesualnost plesne i vizualne umjetnice Mije Štark donosi radove nastale kao plesno-likovne izvedbe, otisci koreografija na platnu.

19.10.2017 - 08.11.2017 , Zagreb - Galerija Šira
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 19. listopada u 19 sati u Galeriji Šira otvara se izložba Tragovi pokreta – vizualizacija i procesualnost plesne i vizualne umjetnice Mije Štark.

Izložba se sastoji od crteža u tehnici ugljena i grafičkih listova u tehnici mekog voska, nastalih kao plesno-likovne izvedbe, "otisci" umjetničinih koreografija na platnu. Otvorenje će biti obilježeno i umjetničinim peformansom, odnosno izvođenjem novog crteža.

Kako stoji u predgovoru Mile Pavićević, "u fokus gledatelja se stavlja upravo nevidljivo – koreografsko koje onda, i nakon završetka rada u studiju, nastavlja 'raditi' i u sferi likovnoga. Prostor koji se rastvara pred gledateljem nije prostor izlaganja i reprezentacije, već je to prostor rada umjetnice koji se odvija u različitim vremenskim intervalima. Pritom se ne radi, kako je to nerijetko slučaj, o romantizaciji i estetizaciji samog umjetničkog procesa stvaranja i ideje rada. Procesi koje autorica čini vidljivima su procesi rada, meditacije, odmora, ali i prostori vježbanja, zastoja u radu, pogrešaka i pokušaja te ponovnih početaka. Pitanje o tome radi li se o ateljeu ili plesnom studiju postaje sekundarno – jer ono nevidljivo u tijelu podjednako nam izmiče u oba prostora, da bi se već negdje ponovo pojavilo."

Izložba je otvorena do 8. studenog.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 16.10.2017