Otkriće jednog smjelog vremena | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Otkriće jednog smjelog vremena

Ove godine navršava se trideset godina od osnutka Eurokaza. Kako je festival postao producent?

18.01.2017 , Zagreb - Kulturni informativni centar (KIC)
  • A
  • +
  • -

Festival je bio otkriće jednog smjelog vremena, presudan jer je svojom predstavljačkom djelatnošću donosio uvide, ali, što je važnije, i sudjelovao u novom kazališnom izrazu kraja osamdesetih te tako stvorio zahtjevnu publiku. Nažalost, nije potaknuo stvaranje nove kritike jer se nitko od tadašnjih, a ni sadašnjih kritičara nije odvažio stvoriti novi pojmovnik s kojim bi opisao predstave viđene na festivalu. 

Eurokaz jest bio najvažniji festival ovog podneblja jer je prepoznao i podržavao umjetnike koji su odredili prevratnički tok europskog, a kasnije i glavni tok inteligentnog svjetskog teatra.

Danas Eurokaz više nije festival. On danas obnavlja hrvatski teatar koncepcijskim iskušavanjem i proizvodnjom inovativnih predstava, što je logično. Nakon stvaranja publike, pokušaja stvaranja kritike, neminovno je poticati stvaranje novog autorstva. Svaka javna rasprava s umjetničkim voditeljima Eurokaza poticajna je i snažan je impuls za dostojanstvo preskoka u prostor trajne dinamike kazališnih normi.

KIC tribinom u srijedu, 18. siječnja, u 19 sati, otvara obilježavanje velike obljetnice Eurokaza. Gosti su Gordana Vnuk i Branko Brezovec, umjetnički voditelji Eurokaza, a voditelj Vladimir Stojsavljević.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.01.2017