Otkrivanje konceptualne umjetnosti | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Otkrivanje konceptualne umjetnosti

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavlja edukativnu publikaciju Početnica za konceptualce, Nova umjetnička praksa protumačena djeci.

18.05.2017 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 18. svibnja u 17 sati u Muzeju suvremene umjetnosti na 3. katu Zbirki u pokretu održat će se predstavljanje edukativne publikacije Početnica za konceptualce, Nova umjetnička praksa protumačena djeci.

U okviru ovogodišnje edukativne muzejske akcije Tajne (22. EMA od 25. travnja do 18. svibnja) u Muzeju suvremene umjetnosti mladi posjetitelji bili su pozvani na otkrivanje „tajni“ konceptualne umjetnosti. U programu pod nazivom Početnica za konceptualce, koji se sastojao od stručnih vodstava i radionica za najmlađu publiku, djeca su otkrivala što je konceptualna umjetnost, kakvim se postupcima i materijalima služe konceptualni umjetnici, te o čemu govore njihova naizgled jednostavna djela za čije je razumijevanje, osim znatiželje i otvorenosti, često potrebno (pred)znanje, pa čak i poznavanje posebnog jezika - jezika konceptualne umjetnosti.

Program završava publikacijom Početnica za konceptualce, Nova umjetnička praksa protumačena djeci, trećom publikacijom u nizu iz biblioteke Čitanje umjetnosti Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Knjižica je nastala u suradnji autorice teksta Nade Beroš, voditeljice Pedagoškog odjela i mladih dizajnerica i ilustratorica Klasje Habjan i Zite Nakić.

Početnicom za konceptualce željeli smo mladu publiku Muzeja suvremene umjetnosti, ali i sve zainteresirane čitatelje, upoznati s konceptualnom umjetnosti te razbiti predrasude da je ona „nerazumljiva“ i „teška“. Odabrali smo i analizirali desetak djela suvremenih hrvatskih umjetnika, najvažnijih protagonista Nove umjetničke prakse u Hrvatskoj sedamdesetih godina prošlog stoljeća, među kojima su Goran Trbuljak, Braco Dimitrijević, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Marijan Molnar, Ivan Ladislav Galeta, Dalibor Martinis, Željko Jerman, Mladen Stilinović, Antun Maračić, Marijan Molnar, Vlado Martek... izloženih u stalnom postavu Zbirki u pokretu, u namjeri da pokažemo kako je novim mladim naraštajima konceptuala uvijek iznova bliska i izazovna, prije svega zbog pobune i nepristajanja na konvencije. Čak i danas, premda muzealizirana, djela konceptualaca zrače pobunjeničkim duhom koji mladi s lakoćom prepoznaju i prihvaćaju.

Posebnu vrijednost predstavljaju ilustracije i interaktivni zadaci dizajnerica Klasje Habjan i Zite Nakić, koje su na smion, neautoritaran način pristupile problematici, približivši djeci složene pojmove i događanja Nove umjetničke prakse, motivirajući ih pritom da se i sami kreativno izraze ili pobune protiv pretjerane didaktičnosti.

Sudjeluju: dr. art. Antonija Balić Šimrak, izvanredna profesorica, Učiteljski fakultet Zagreb; Marko Golub, likovni kritičar i teoretičar dizajna, voditelj galerije Hrvatskog dizajnerskog društva Zagreb; dr. sci. Ivana Podnar, Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Zagreb; Klasja Habjan i Zita Nakić, ilustratorice i grafičke dizajnerice publikacije te Nada Beroš, autorica i urednica publikacije, voditeljica Pedagoškog odjela MSU-a.

Program je realiziran uz financijsku potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i vlastitim sredstvima.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 10.05.2017