Otkrivanje strategija društvenog mainstreama | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Otkrivanje strategija društvenog mainstreama

Lydija Pribišova kustosica je izložbe suvremene slovačke video umjetnosti Strategije i taktike.

21.11.2016 - 08.12.2016 , Rijeka - Galerija Kortil
  • A
  • +
  • -

Izložba suvremene slovačke video umjetnosti, kustosice Lydije Pribišove, Strategije i taktike, kao program MMSU-a otvara se u galeriji Kortil u ponedjeljak, 21. studenog.

"Polazimo od tvrdnje s kojom bi se mnogi složili, da su umjetnici postali eksperti u pronalaženju dovitljivih i nekonvencionalnih načina preživlja­vanja. U neo-liberalnom društvu usmjeravanom diktatom i dinamikom kapitala, koje jedva da prepoznaje simboličku ili ‘nematerijalnu’ vrijednost umjetnosti, umjetnici su prisiljeni ili pristati na tržište ili zauzeti marginalnu poziciju u društvu koje im ne dopušta živjeti od vlastite profesije, umjet­nosti. Ova situacija primorava ih da koriste i razvijaju inovativne oblike djelovanja. Ta se tema pojavljuje u radovima mnogih umjetnika u raznolikim pristupima i formama. Na svoj kreativan način, oni traže vlastito mjesto u društvu. U radovima često tematiziraju i prikazuju taktike, odnosno nači­ne preživljavanja raznih manjina te bespomoćnih ljudi, poput migranata, Roma, ljudi progonjenih od strane totalitarnih režima i slično. Izložba oda­branih slovačkih video umjetnika, kroz glavnu temu promišlja o razlikama između strategije i taktike. Razlike među njima tumači francuski filozof Michel de Certeau u knjizi Invencija svakodnevnice (1984). 

Strategija, u vojnoj terminologiji, spada u domenu uspostavljene superior­nosti i već djelomično utvrđenog utjecaja; to je program upravljanja gru­pom ka cilju; provodi se kao dugoročni plan onih koji imaju vremena i znanja za osmišljavanje i definiranje nečeg takvog. Strategija je identifika­cijska kartica kampanja koje su potrebne za ostvarenje cilja. Strategija znači kontrolu (grada, institucije itd.). Prema de Certeau, razvijanje strategije zna­či projiciranje moći. Vježbanje strategije povezano je s mjestom koje može biti definirano kao odgovarajuće i kao takvo služi kao polazište za generira­nje odnosa s vanjskim subjektima. Autor objašnjava da su taktike obrnute od strategije. Područje taktika pripada drugima. Pošto oni koji se služe tak­tikama nemaju bazu, one ovise o vremenu. To zahtjeva fleksibilnost, kombi­naciju heterogenih elemenata. 

Za razliku od strategije, de Certeau tvrdi, taktike su u nadležnosti nemoć­nih. Taktike se provode kao proces prilagodbe i uštimavanja s okruženjem, stvorenim strategijama moćnika. One zahtijevaju kreativnost i aktivnosti poput podjele i suradnje. Taktike su stihijske, otvorene slučaju, zahtijevaju trenutačne dogovore; to su metode manjina, akcije su namjerne, ali i intuitivne, često prilagodljivije i istraživačke u odnosu prema ciljevima. One su u stanju neprestanog revidiranja i opetovanog korigiranja.

Umjetnici okupljeni na ovoj izložbi koriste vlastite taktike kako bi otkrili i objelodanili strategije društvenog mainstreama, posebno njegove utilitarne strategije. Kao suprotnost njima, pokazuju suosjećanje, humor i fleksibil­nost. Takvim instrumentima, različite političke strategije se razotkrivaju kao isprazne i autoreferencijalne. Pošto kontrola strategije nikada ne može biti savršena, umjetnost pomaže pronaći pukotine u njihovom sustavu", stoji u najavi izložbe. 

Izložba Strategije i taktike premjerno je postavljena u Nacionalnoj galeriji u Tirani, 2015. godine.

Predstavljeni umjetnici su Anton Čierny, Pavlína Fichta Čierna, Iva Durkáčová, Oto Hudec, Martin Kochan, Daniela Krajčová, Tamara Moyzes, Ilona Németh, Lucia Nimcová, Tomáš Rafa, Shlomi Yaffe i Anabela Žigová.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 21.11.2016