Otočka kulturno-informacijska mreža | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Otočka kulturno-informacijska mreža

Mreža kulturnih institucija kor::net pokrenula je u 2014. godini niz akcija kojima je cilj promišljati nove modele otočke kulturne politike.

  • A
  • +
  • -

Središnja točka tih aktivnosti objava je vlastite internetske stranice koja, između ostalog, sadrži i dvojezični multimedijalni kalendar svih kulturnih događanja na otoku Korčuli. 

kor::net (Korčula Network) neformalna je mreža odnosno suradnička platforma kulturnih institucija otoka Korčule, čiji su osnivači nevladine organizacije i (gradske) ustanove u kulturi. Okuplja tri otočke udruge (Bašćina, Luško lito i Siva zona) i tri lokalne institucije u kulturi (Blatski fižuli, Centar za kulturu Vela Luka i Gradski muzej Korčula). Nakon sedam godina suradnje na isključivo dobrovoljnim osnovama ove godine je zahvaljujući podršci Zaklade 'Kultura Nova' kor::netu omogućen ozbiljniji pristup temama kojima se bavi.

Najvidljivija djelatnost kor::neta upravo je objavljen kalendar kulturnih događanja na otoku Korčuli. Cilj je da on bude otvoren za što širi broj korisnika, pa se tako kultura poima u najširem smislu - od koncerata ozbiljne glazbe do lokalnih fešti. Na taj način uređivanje kalendara i informiranje posjetitelja otoka o raznim kulturnim događanjima na otoku omogućeno je kako kulturnim udrugama, tako i centrima za kulturu, festivalima, otočkim turističkim zajednicama i knjižnicama, uz mogućnost naknadnog mijenjanja sadržaja (što je prednost naspram tiskanog programa i već postojećih on-line kalendara).

Dvojezičnost kalendara omogućava globalnu dostupnost informacija turistima i posjetiteljima otoka dok multimedijalni karakter prezentacije (fotografije, video, zvuk, vanjski linkovi) povećava njiihovu atraktivnost. Ovakva vrsta prezentacije potpuna je novost, omogućava planiranje posjeta kulturnim događanjima tjednima i mjesecima unaprijed, a korisnicima omogućava bolju sinhronizaciju kulturnih događanja kako bi se izbjeglo da se na otoku u jednom danu na dva mjesta odvijaju slični programi, namijenjeni ipak ograničenoj otočkoj publici. Kalendar je povezan s društvenim mrežama a pretraga je moguća na više načina: prema datumu (i za prošla i za buduća događanja), prema mjestu na otoku te preko ključne riječi (iz naziva događaja, vrste manifestacije...).

Uz kalendar događanja, stranica predstavlja aktivnosti mreže kor::net, kao i zajedničke projekte članica mreže. U 2014. godini kor::net je pokrenuo nekoliko vlastitih umjetničkih i istraživačkih projekata vezanih za otok Korčulu: Mapiranje kinematografije, Samoniklo jestivo bilje, Povijest suvremenosti (Korčulanska ljetna škola filozofije / Praxis (1963.-1974.), Međunarodni likovni susreti u Veloj luci (1968.-1979.)) i Blato - ciklusi promjene - učiti iz krize, projekt kojim se podsjećamo da je svaka monoekonomija osuđena na propast.

Istražite Korčulu kroz kor::net

Izvor: kor::net

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Dostupnost javnih dobara u demokraciji koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.07.2014