Otočka sinergija umjetnosti i prirode | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Otočka sinergija umjetnosti i prirode

SEA Silba Environment Art najavljuje sedmu sezonu aktivnosti na otoku Silbi.

09.07.2016 - 03.09.2016 , Silba - Razne lokacije

Silbensko nebo (detalj), FOTO: Ivan Loparić / Facebook

  • A
  • +
  • -

Silba Environment Art je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma koja od 2010. godine radi na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći zainteresiranim ljudima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja, u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, a u svrhu unaprijeđenja života na otoku.

Program ovogodišnjeg Silbenskog kulturnog ljeta trajat će od 9. srpnja do 3. rujna i na Silbu donosi 5 radionica, 5 koncerata, jednu pretpremijeru, 5 večeri kina pod zvijezdama u suradnji s 3 filmska festivala, jednu umjetničku koloniju, dvije izložbe i jedan rezidencijalni boravak. Silbu će pohoditi umjetnici Davor Sanvincenti, Franjo Glušac, Andreja Kurelec Košavić, Damir Prica Kafka, Igor Pavlica, Bruno Vidović Vorberger, Ivan Marušić Klif, Neven Jurić, Ivan Marincel, Vedran Peternel, Nikola Vincelj Jinks, Igor Stangliczky, Marko Jevtić, Miro Micro Manojlović, Mišo Komenda, Karlo Kazinoti, Davorka Horvat, Christian Peter, Berislav Antica, Damir Horvat, Ivica Buljan, Robert Waltl, Milena Zupančič, Marko Mandič, Benjamin Krnetić, Svetlana Slapšak, Ana Savić Gecan, Mark Požlep, Tonči Kranjčević Batalić, i mnogi drugi.

Platforma SEA podijeljena je na sljedeće projekte:

Silbensko kulturno ljeto održava se od 2010. svake godine u srpnju i kolovozu na Silbi. U sklopu Silbenskog kulturnog ljeta, kada na Silbi boravi više tisuća ljudi, domaćih i gostiju, organizatori, umjetnici i posjetitelji kreiraju različite kulturne, umjetničke, edukativne i ekološke sadržaje, a sve to pod zvjezdanim silbenskim nebom.

Rezidencijalni boravci umjetnika na Silbi provode se od 2012. godine, od ove godine i izvan sezone. Rezidencijalni boravci umjetnika biti će posvećeni suradnji umjetnika i lokalnog stanovništva na kreiranju novih umjetničkih, kulturnih, društvenih i prirodnih stanja i sadržaja.  

Garbage Epic Art umjetnička je kolonija kroz koju se svake godine pred početak same turističke sezone provede čišćenje silbenske plaže od otpada naseneog morem tijekom zime, i onda se reciklažom tog otpada stvaraju novi umjetnički predmeti, instalacije, instrumenti i uporabni predmeti, koji se zatim prezentiraju javnosti u obliku izložbe, aukcije, koncerta, akcije i/ili buvljaka.    

U okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva OPG Dlana održavaju se radionice vezane za poljoprivredu, održivi razvoj, permakulturu, kao i yogu i meditaciju u skladu s prirodom, a svi sadržaji otvoreni su za suradnju, učenje i eksperiment.

SOS Silba Off Season novi je program koji se uvodi kako bi se prvenstveno lokalnom stanovništvu otoka, ali i njegovim povremenim stanovnicima namjernicima, ponudio kulturni i edukativni sadržaj izvan turističke sezone za sve generacije.

Organizatori festivala su udruga Mavena i umjetnička organizacija Silba Environment Art, održavanje festivala i platforme SEA već niz godina podržavaju Ministarstvo kulture, Grad Zadar, Turistička zajednica mjesta Silba, Miatours i konoba Alavija, a ovogodišnji partneri u realizaciji su Liburnia film festival, Festival mediteranskog filma Split, Kino Mediteran, Smaragdni eko film festival, Mini teatar, Novo kazalište, Zadar snova i Queer Sport Split.

Detaljan program nalazi se na ovom linku.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 21.06.2016