Otočke DIY novine na Silbi | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Otočke DIY novine na Silbi

Prijave su otvorene za sve generacije, organizatori posebno pozivaju osobe vezane za otok Silbu, a predznanje u stvaranju novina nije potrebno.

  • A
  • +
  • -

Udruga Silba Environment Art poziva na radionicu izrade prvih otočkih DIY novina Crtice s otoka, koja će se održati od 9. do 17. srpnja na Silbi.

Crtice s otoka izvorno su jedna od rubrika internetske stranice umjetničke organizacije Silba Environment Art, posvećena kratkim zapisima o životu na otoku Silbi, iz pera ljudi koji na njemu prebivaju ili ga (redovito) posjećuju, a sudjeluju i u programima SEA-e. Tema novog projekta otočka je svakodnevnica, ali sada u obliku novina čiji će autori biti sami stanovnici Silbe i njihovi gosti, koji će tijekom osmodnevne radionice dobiti priliku da uz mentorstvo renomiranih radnika u području medija i dizajna osmisle i izrade suvremene silbenske novine, producirane u potpunosti prema "uradi sam" principima.

Radionica će provesti sudionike procesom stvaranja takve vrste medija, od ideje do realizacije prvog broja novina, koji će čitatelji poslije moći pronaći na otoku i na brodovima koji do njega plove. Tijek radionice obuhvaća dva dijela: u prvom, pod vodstvom voditeljice projekta Natashe Kadin, dizajnera i pisca Bojana Krištofića i književnice i novinarke Nore Verde, sudionici će stvarati sadržaj novina i učiti o općenitim zakonitostima informativnih medija, dok će u drugom, pod vodstvom dizajnera i arhitekata Svena Sorića i Hrvoja Spudića (dizajnerski duo This Town Needs Posters), prionuti na materijalnu izradu novina pomoću jednostavnih i lako savladivih tehnika ručnog i analognog tiska.

Nakon završetka radionice i prezentacije na Silbi, novine i projekt će sredinom kolovoza biti predstavljeni na susjednom otoku Olibu, u suradnji s lokalnom udrugom SOL, dok će im u rujnu u Zadru predstavljanje biti organizirano u sklopu KaLibar bestiVala, jedinog gradskog književnog festivala, u suradnji s udrugom ZaPis.

Prijave šalju se mailom, najkasnije do 7. srpnja. Prijave su otvorene za sve generacije, organizatori posebno pozivaju one koji žive na otoku i s otokom, a predznanje u stvaranju novina nije potrebno.

Organizator projekta je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, partneri su savez udruga Clubture te udruge SOL i ZaPis, a projekt se provodi kroz platformu Clubture, uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilog društva (kroz projekt Centri znanja), Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Grada Zadra, uz sponzorsku potporu agencije Mia tours.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 03.07.2018