Otok lubanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Otok lubanja

Kroz izložbu Otok Lubanja predstavlja se umjetnički projekt Ja, Kongova kćer i Alexi Kukuljevic, kanadski umjetnik hrvatskog podrijetla.

21.06.2013 - 28.06.2013 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević

Zajedničko umjetničkom radu Alexija Kukuljevica i kolektiva Ja, Kongova kćer je pitanje fikcije i pričina, te što ono znači za život.

Umjetnička praksa filozofa i umjetnika Alexija Kukuljevica crpi iz brojnih polja i namjesto da dokida razlike među različitim diskursima, njegov rad inzistira na blokadama koje nastaju u prijelazima između različitih referentnih okvira, formi iskaza i medija. Kukuljevic se bavi problemom refleksivnosti i procesima postvarenja, ali i procesima upisivanja subjekta u materiju te jezičkim i društvenim običajima koji taj subjekt tvore i rastvaraju. U fokusu Kukuljeviceva interesa jesu rituali dezintegracije i figure koje ih utjelovljuju: dendi, mizantrop, hohštapler. Kukuljevic upravo izlaže u pariškom Palais de Tokyo, a nedavno se predstavio u galerijama ICA u Philadelphiji, De Appel, FRAC Bourgogne, te u SIZ-u u Rijeci.

Ja, Kongova kćer je projekt-odgovor na filmski fragment pronađen 1970-ih u jednom skladištu na obali Hudsona u New Yorku. Film prikazuje plavušu s glavom filmske zvijezde i tijelom majmuna. Taj filmski fragment pobudio je brojne kontroverze. Radi li se doista o dokumentarnoj snimci, podvali ili pak izgubljenoj fikciji? Mnogi vjeruju da je ona dijete ljubavi Fay Wray i King Konga. Neki kažu da je ona još uvijek tu među nama, negdje u osami. Drugi smatraju da je ona predskazanje Početka ili Kraja … možda Kristovog nadolaska.

Centar za istraživanje Ja, Kongova kćer prikuplja i dokumentira materijalne dokaze, svjedočanstva i kulturne artefakte vezane uz postojanje tog bića, žene-majmuna. Ovom prilikom priloge izložbi su dali Amy Hicks, Anjali Sundaram, Cynthia Mitchell, Lara Allen, Christine Shields, Sarah Glanville, Alyssa Wendt, Selma H. Muller, Sandi Petri, Carrie Mae Smith, Jeffrey Moser, Alexis Karl, David Brinley i Nathan Brown.

Na otvorenju izložbe 21. lipnja Alexi Kukuljevic te Cynthia Mitchell i Nathan Brown čitaju odlomke iz svojih tekstova. Izložba je otvorena od 22. do 28. lipnja, a organiziraju je umjetnici i Multimedijalni institut, u suradnji s Galerijom Miroslav Kraljević.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.06.2013