Otpisane, povodom 20. godišnjice Oluje | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Otpisane, povodom 20. godišnjice Oluje

Devedesetih je u Hrvatskoj zbog ideološki nepoćudnog sadržaja, pisma kojim su pisane, etničke ili političke pripadnosti autora, uklonjeno i uništeno više stotina tisuća knjiga.

18.06.2015 - 13.07.2015 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Otpisane, povodom 20. godišnjice Oluje situira "uništavanje knjiga" u društveni kontekst u kojem se uništavanje "nepodobnih" spomenika i knjiga događalo istovremeno s rušenjima kuća i ubijanjima "nepoćudnih" građana, izvan i prije ratnih operacija, te je zato posvećena 20. godišnjici “vojno-redarstvene akcije Oluja”, završne vojne operacije onoga što se naziva “Domovinskim ratom”.

Izložba/akcija temelji se na podacima o "čišćenju knjižnica" okupljenim u knjizi Ante Lešaje Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj devedesetih. U sjećanje na političku logiku kojom su izgnani i ubijani ljudi, Otpisane vraća izbacivane knjige u javni arhiv dostupan svima.

Pridružite se akciji prikupljanja i skeniranja knjiga koje su 1990-ih izbacivane iz knjižnica. Donesite otpisane knjige u Galeriju Nova na skeniranje koje će se potom moći čitati i dijeliti na službenoj stranici projekta. Također, radi daljnjeg i potpunijeg istraživanja procesa uništavanja knjiga u Hrvatskoj devedesetih, organizatori Što, kako i za koga/WHW i Multimedijalni institut pozivaju da vlastita svjedočanstva ili saznanja o uništavanju knjiga pošaljete na adresu elektroničke pošte.

Izložba/akcija napravljena je u suradnji s projektom Javna knjižnica koji vode Marcell Mars i Tomislav Medak. Projekt tematizira ideju javne knjižnice kao institucije općeg prava na znanje, izuzetka od tržišta i društvene solidarnosti koja je, kao i mnogi drugi javni i zajednički resursi, podvrgnuta intenzivnoj komercijalizaciji i pritiscima koji ukidaju prostor zajedničkog. Osim dokumentarnih materijala, prikupljenih "otpisanih" knjiga i skenera za njihovo digitaliziranje, izložba/akcija uključuje radove i performanse umjetnika Antonia Grgića, Siniše Ilića, Božene Končić-Badurine, Siniše Labrovića i Luize Margan.

U srijedu, 8. srpnja, od 19 do 20.30 sati Luiza Margan predstavit će performativnu skulpturu pod nazivom Osluškivanje na Trgu bana Jelačića, a u 21 sat Siniša Labrović će izvesti performans Svjetlost knjige u Galeriji Nova. U četvrtak, 9. srpnja, pristustvujte u 18 sati prezentaciji rada Luize Margan Javne priče u Galeriji Nova. Isti dan u 19 sati Božena Končić Badurina vodi kroz performativnu instalaciju Revizija obiteljske biblioteke u knjižnici Bogdana Ogrizovića, a Antonio Grgić izvodi performans Čitanje misli Karla Marxa konju bana Josipa Jelačića na bivšem Trgu Republike u 20 sati.

U svojim ratnim dnevnicima George Orwell primjećuje da skandal koji poprimi goleme razmjere postaje nevidljiv. No, protiv normalizacije skandala potrebno je djelovati. Jasno je da umjetnost sama ne može preokrenuti posljedice političkih zbivanja i vojnih akcija po živote i sudbine pojedinaca (poginulih, ubijenih, izbjeglica, ali i počinitelja i svjedoka), ali može biti djelatna unutar područja kulture. Prikupljanje i digitaliziranje knjiga, njihovo arhiviranje i diseminacija simbolički su čin kojim hrvatska kulturna javnost prihvaća i svoj dio odgovornosti.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.06.2015