Otpor hetero-patrijarhalnim odnosima moći | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Otpor hetero-patrijarhalnim odnosima moći

Zagreb Pride u sklopu Tjedna ponosa predstavlja izložbu Zvonimira Novaka, Nagon za slobodom.

09.06.2016 - 13.06.2016 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11
  • A
  • +
  • -

U sklopu Tjedna ponosa 2016, Zagreb Pride predstavlja izložbu Zvonimira Novaka, Nagon za slobodom. Izloženi crteži nastali su u posljednje tri godine i mahom predstavljaju slobodne interpretacije scena iz mejnstrim pornografskih filmova.

Spajanjem scena seksa i citata anarhističkih teoretičara_ki koji se tiču države, moći i kapitalizma, autor upozorava na to kako se na seksualne prakse i odnose, koliko god se oni nama ponekad činili isključivo sferom slobode i ugode, ne može gledati izolirano od širih socio-ekonomskih odnosa. S/M prakse koje autor na nekim od crteža prikazuje, mogu potencijalno biti i mjesto otpora dominantnim hetero-patrijarhalnim odnosima moći. Svaki seksualni odnos, ili njegov prikaz, bez izuzetka uključuje neku dinamiku dominacije i podčinjavanja, kontrole i prepuštanja. U slučaju S/M seksa, ta dinamika na performativan način postaje eksplicitna, što nas više od drugih prikaza seksualnosti tjera da razmislimo o tome kako način na koji definiramo dobre/loše seksualne odnose i njihove prikaze podržava ili propituje hegemonijske definicije roda, žudnje i spolnosti.

U aktualnom kontekstu pokušaja biopolitičke intervencije u ženska i kvir tijela i živote, S/M performiranje autoriteta i kažnjavanja kod junaka Novakovih crteža, subverzivno je jer je nesvrsishodno, zabavno i provokativno. Ono upozorava da je upravo činjenica da lezbijski i gej identiteti u Hrvatskoj još nisu afirmirani, prilika da same_i odozdo stvorimo svoje definicije spolnosti, seksualnih praksi i solidarnosti.

Otvorenje je 9. lipnja u 21 sat u Bazi, a izložba ostaje otvorena do 13. lipnja.

Kustosica je Mia Gonan.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 08.06.2016