Otpor kontroli nad informacijskim tokovima | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Otpor kontroli nad informacijskim tokovima

Umjetnici Christoph Wachter i Mathias Jud predstavljaju svoj rad zasnovan na principima otvorenog koda, razotkrivanju cenzure na internetu i borbi protiv gomilanja političke moći.

29.08.2017 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

U utorak, 29. kolovoza, u 20 sati u velikoj dvorani Filodrammatice umjetnici Christoph Wachter i Mathias Jud predstavit će svoj dugogodišnji rad na razmeđu aktivizma i umjetnosti.

Tijekom razgovora umjetnici će se dotaknuti načina na koje je tišina povezana s bučnim komunikacijskim kanalima današnjice, glasova koji ostaju izvan uobičajenih informacijskih tokova te mogućih veza između rata u Siriji, rasprava o privatnosti koje se vode u Europi i kineskih internet kafića.

Rođeni u Zürichu i s trenutnim prebivalištem u Berlinu, umjetnici su sudjelovali na brojnim međunarodnim izložbama i osvajali mnoge nagrade diljem svijeta. Veliko zanimanje svjetske publike i medija pobudili su projektima picidae, New Nations i qaul.net, koji se temelje na principima otvorenog koda te razotkrivaju postojeće oblike cenzure na internetu, predstavljaju izazov procesima gomilanja političke moći i doprinose rješavanju problema ovisnosti o dominantnoj komunikacijskoj infrastrukturi.

Potaknuti otkrićima Edwarda Snowdena o špijuniranju njemačke vlade i stanovništva od strane američkih i britanskih agencija – uključujući mobitel Angele Merkel – umjetnici su na poziv švicarske ambasade u Berlinu 2014. godine pokrenuli projekt Can you hear me? Na krovove zgrada između američke i britanske ambasade postavili su improvizirane antene i pozvali sve zainteresirane da putem uspostavljene mreže pokušaju ostvariti komunikaciju s onima koji ih nadziru, što je rezultiralo brojem od 15 000 odaslanih poruka.

Alati koje su umjetnici ostavili u nasljeđe korišteni su od strane zajednica i aktivista u SAD-u, Europi, Australiji te u zemljama poput Sirije, Tunisa, Egipta, Irana, Indije, Kine, Tajlanda i Sjeverne Koreje. Iako je Vijeće Europe 2012. godine nagradilo njihov projekt Hotel Gelem, ne dijele svi oduševljenje njihovim radom – primjerice, od 2013. godine zabranjen im je ulazak u Kinu.

Razgovor će voditi Daphne Dragona, atenska kustosica koja od 2015. godine uređuje konferencijski dio berlinskog festivala medijske umjetnosti i digitalne kulture transmediale.

Ulaz je besplatan, a više saznajte na stranici udruge Drugo more.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 28.08.2017