Otpor u 21. stoljeću | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Otpor u 21. stoljeću

Infoshop Pippilotta najavljuje razgovor s aktivistima iz američke anarhističke grupe CrimethInc. 

CrimethInc od sredine 1990-ih u Sjevernoj Americi djeluje kao izrazito živ i ambiciozan anarhistički projekt. Kroz godine aktivnog rada nebrojeno puta su sudjelovali u raznim akcijama, objavili brojne knjige, časopise, fanzine i aktivističku literaturu (uključujući i 650 000 kopija "početnice" Fighting for Our Lives), izvještavali s prosjeda i kampova te pratili anarhističke pobune i kampanje protiv represije. Uvijek kontroverzni, CrimethInc su često bili izloženi napadima od strane državnih institucija, ali i kritikama drugih ljevičarskih skupina. 

U infoshopu Pippilotta u zagrebačkoj Medici, 4. listopada u 19 sati, aktivisti iz grupe CrimethInc govorit će o svojim iskustvima, predstaviti materijale iz različitih razdoblja aktivnosti te pojasniti kako se kontekst aktivističkog djelovanja u SAD-u mijenjao tijekom godina. Gosti iz CrimethInc posebno će se osvrnuti na razloge zbog kojih je anarhistički pokret u SAD-u prerastao iz subkulturne pobune u opći ustanak te će govoriti o mogućim budućim smjerovima razvoja pokreta. Također, u sklopu razgovora biti će predstavljena i knjiga Work, novo izdanje CrimethInc, koju će u listopadu prevesti i anarhistički kolektiv iz Beograda/Zrenjanina - Burevesnik

Knjiga Work analizira razvoj kapitalizma i otpora kapitalizmu u 21. stoljeću te pokušava odgovoriti na niz pitanja: Zašto, nakon toliko tehnološkog napretka, moramo raditi više nego ikad prije? Zašto se stari radnički pokret čini nemoćan kad treba zaustaviti nove napade na radnike? Može li kapitalizam preživjeti još jedno stoljeće krize? te konačno, Kako se iz ove situacije izvući? Izdavački projekt Što čitaš? i infoshop Pipilotta poziva sve zainteresirane da se svojim iskustvima i prijedlozima strategija za otpor u 21. stoljeću pridruže razgovoru s aktivistima iz CrimethInc. 

Izvor: Infoshop Pippilotta

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 24.09.2012