Otpor ustaljenim obrascima | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Otpor ustaljenim obrascima

Šesti po redu festival BeFem osvrće se na pitanja feminističke politike, kulture i akcije, uz gostovanje osamdeset govornica i govornika.

FOTO: The Moving Cat

  • A
  • +
  • -

BeFem, festival feminističke kulture i akcije, za cilj ima kako promociju ideja i politika feminizma, tako i animiranje mladih djevojka i žena za uključivanje u rad scene i davanje doprinosa u re/konstrukciji stvarnosti. Festival nastaje 2009. godine kao potvrda kontinuiteta feminističkoga djelovanja na ovim prostorima, istovremeno otvarajući nove prostore za akciju putem dijaloga i inicijativa feminista i feministkinja različitih povijesti. Ove će godine festival biti održan 6. i 7. prosinca, u beogradskom Kulturnom centru Grad

"Svih ovih godina BeFem, festival feminističke kulture i akcije, raste kroz razmenu i proizvodnju drugih i drugačijih znanja i kroz zajedničko promišljanje feministkinja i feminista koje(i) deluju u postjugoslovenskom i prostorima internacionalne feminističke misli i akcije sa ciljem da dođemo do strategija i tehnika otpora svim oblicima patrijarhata, nacionalizma, fašizma, homo(trans)fobije, retradicionalizacije i konzervativizma. Feminizam se, međutim, na BeFemu otvara i za one koji do sada nisu bili deo feminističkih inicijativa, pa i ove godine, nastavljamo sa tom praksom", stoji u najavi festivala.

Šesto izdanje festivala otvara se radionicom Migraciona politika i otpor, koju će voditi tim iz antinacionalističkog kabarea o migracijskim politikama Europa Europa, a na njoj će se raspravljati o politikama migracije u suvremenom europskom kontekstu. Na tribini Pola ure twiterature raspravljat će se o ženama i tehnologiji, odnosno o seksizmu, mizoginim postovima na društvenim mrežama te pozicioniranju feminizma spram fenomena interneta. Na tribini će sudjelovati Nina Đikić, Biljana GinovaSanja Pavlović i Valentina Pellizzer.

Tribina naslovljena I want to ride my bicycle: nove aktivističke platforme osvrnut će se na ulogu bicikla kao prijevoznog sredstva i njegovih uloga u različitim društvenim pokretima i borbama, kao i na samo bicikliranje kao područja u kojem i dalje vlada rodna nejednakost. Na tribini će sudjelovati Nina Đ. Filipović, Sanda Brumen, Paola Petrić i Papergirl (Radmila Jeremić). O gradu, transformacijama javnog prostora, diktaturi kapitala te mogućim odgovorima zajednice i novim modelima društvenosti govorit će se na tribini Sve je jasno samo istina se krije / Everything but the Truth, na kojoj će sudjelovati Dunja Kukovec, Iva Čukić, Iva Marčetić, Dubravka Sekulić i Marko Miletić.

Gosti s europskog sjevera, Karin Ehrnberger i Camilla Andersson, govorit će o konceptu kritičkog dizajna i kako on može pridonijeti ključnog feminističkoj perspektivi dizajna, uz primjere rodnog stereotipiziranja u području dizajna i arhitekture. Uz njih, Hanna Hannes Hård i Carl Åkerlund govorit će o osnaživanju trans omladine, trans inkluzivnom seksualnom obrazovanju, vršnjačkoj podršci i ostalim problemima trans populacije, kroz primjere iskustava s web stranice Transformering.se.

Po završetku prvog dana festivala bit će održana projekcija filma Još jednom (2014.) Noe Pintarića i Ane Opalić, uz razgovor s Noom Pintarićem i Helenom Janečić. Usto, bit će održani koncerti zagrebačkog alternativnog rock sastava Seven Mouldy Figs te maRie cheRie (Lana Prerad), koja će svoj elektronički muzički set posvetiti trans tematici. 

U sklopu drugog dana festivala vrijedi izdvojiti tribinu "Padaj silo i nepravdo", vodič za delovanje u vreme neofašizma, koja će se osvrnuti na nove oblike robovlasničkih odnosa, militarizama i fašizacije raznih segmenata života, kao i na rasizam, seksizam te nacionalističke diskurzivne prakse. Na tribini će sudjelovati Tajana Broz, Nenad Porobić, Josip Šipić, Celia Shomal i Johanna Palmström. A o produkciji i reprodukciji nenormativnih rodova i seksualnosti razgovarat će se na tribini Internet je za sve?, uz sudjelovanje Ane Andrejić, Dragana Nikolića i Ane Jovanović.

Cjelovit program festivala možete pronaći ovdje.

T.Ž. / BemFem

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 26.11.2014