Otpori civilnim inicijativama | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Otpori civilnim inicijativama

Rezultati istraživanja o prenamjeni bivših vojnih nekretnina u Puli, Visu, Zadru i Zagrebu objavljeni su u obliku zasebne knjige.

Piše: Matija Mrakovčić

Vojna bolnica Vlaška, FOTO: Dan D, Maja Lacmanović/Bojan Mrđenović

  • A
  • +
  • -

Službeno je okončan IPA projekt pod nazivom Javni interes - nije na prodaju čiji je nositelj Centar za mirovne studije uz međunarodne partnere: Transparency International Mađarska i TI jedinica Defence and Security Program iz Velike Britanije, Sveučilište u Zagrebu (Filozofski fakultet), lokalne udruge (Zelena Istra, Eko-Zadar, Cenzura) te udruga Obris - Obrana i sigurnost. Projekt je spojio temu nadzora korupcije na lokalnoj razini s temom obrane i sigurnosti u Hrvatskoj.

U prvom dijelu projekta, uz niz javnih aktivnosti, objavljena je i publikacija o transparentnosti javnih nabava u obrambenom sektoru RH. Drugi dio projekta bavio se proučavanjem procesa konverzije vojnih nekretnina, a uz niz javnih tribina, izrađene su i četiri studije slučaja pojedinih odabranih primjera konverzije vojnih nekretnina u Hrvatskoj. Za potrebe istraživanja odabrani su kompleksi Muzil u Puli, vojarna Samogor u Visu i Stjepan Radić u Zadru te stara vojna bolnica u Vlaškoj. Istraženi su razvoji faktičkog i pravnog stanja prostora, njihova namjena u vojnim danima, kako su postali nepotrebni oružanim snagama te što je s njima bilo kasnije kada većina takvih nekretnina počinje nazaustavljivo propadati. Pri tome se zanimljivom pokazala činjenica da su otpori lokalnih zajednica žešći i efikasnost procesa konverzije niža što je projekt kojim civilni sektor krene obuhvaćati pojedinu tranziciju prostora - veći.

Rezultati istraživanja o prenamjeni objavljeni su u obliku zasebne knjige naslovljene Kome propadaju bivše vojne nekretnine? Iskustva u Hrvatskoj. Izdavači ovog djela su Centar za mirovne studije i Zavod za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a urednici Kruno Kardov i Igor Tabak. Tekstove potpisuju Lidija Knežević, Kruno Kardov i Nives Rogoznica

Publikacija je dostupna za preuzimanje ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.10.2014