Otvaranje prijeko potrebne diskusije | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Otvaranje prijeko potrebne diskusije

Na predavanju Društva arhitekata Zagreba raspravlja se o temi Zagrebačkog Manhattana kao i o rezultatima sličnih projekata u Beogradu.

20.03.2019 , Zagreb - Društvo arhitekata Zagreba
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 20. ožujka od 18 sati u prostorima Društva arhitekata Zagreba odražva se izlaganje profesora Tihomira Jukića te predstavnika Društva arhitekata Beograda, Udruženja arhitekata Srbije te Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, Vesne Cagić Milošević, Milana Đurića i Igora Marića

Povod predavanju je odabir tvrtke Eagle Hills, grupaciju investitora iz Abu Dhabija za strateškog partnera u mogućoj izgradnji tzv. zagrebačkog Manhattana ili Grada u gradu. Direktor ove tvrtke zastupa i tvrtku Emaar Properties koja stoji iza projekta Beograd na vodi.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji je kontroverzan je za veliki dio beogradske javnosti, a protiv njega su provedene i brojne aktivističke akcije, poput one pod nazivom Ne da(vi)mo Beograd. O procesima koji su pokrenuti u Zagrebu te o rezultatima takvih procesa posljednjih četiri godine u Beogradu, govore arhitekti, predstavnici strukovnih udruženja i profesori na zagrebačkom i beogradskom fakultetu.

Društvo Arhitekata Zagreba ovim predavanjem želi "uvesti struku i javnost u temu najavljene gradske investicije kako bi pravovremeno pokrenuli i svojim stručnim statusom moderirali transparentan i smislen dijalog svih dionika, te shodno tome podržali kulturu razumijevanja procesa koji vode ka kvalitetnijem razvoju našeg grada".

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 18.03.2019