Otvaranje tema različitosti | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Otvaranje tema različitosti

Pokrenute su stranice Diversity Europe i Visionary Youth - Express Yourself s informacijama i alatima osmišljenim za rad s mladima te podizanje svijesti o LGBT temama.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Ted Eytan

  • A
  • +
  • -

U sklopu međunarodnog projekta Visionary Youth koji su pokrenule organizacije Stiching art 1. iz Nizozemske i Team Angelica iz Engleske, razvijene su dvije internetske stranice čija je svrha informiranje osoba i organizacija koji rade s mladima na otvaranju tema različitosti, LGBT problematika i zlostavljanja, izvještava udruga Lori. Stranica Diversity Europe namijenjena je (seksualnim) različitostima Europe, a sadrži informacije i alate osmišljene za podizanje svijesti o LGBT temama podijeljene u tri rubrike: bullying ili zlostavljanje, coming out i razgovori. Svaki odjeljak sadrži različite video uratke popraćene važnim pitanjima za poticanje rasprave, kao i uvodna pitanja, dodatne vježbe, objašnjenja seksualnih različitosti jednostavnim terminima te popis organizacija koje podupiru LGBT mladež u pojedinoj zemlji.

Stranica Visionary Youth - Express Yourself usmjerena je na video stvaralaštvo, te sadrži dva seta "alata", od kojih se prvi bavi otvaranjem tema doma i obitelj, ulice i škole, tijela, seksa, strasti i etiketa kroz kratke video uratke koje su na zadane teme napravile mlade osobe iz zemalja koje su sudjelovale na projektu. Oni bi trebali olakšati otvaranje tema o identitetima i njihovom društvenom prihvaćanju unutar različitih društvenih skupina te otvaranje rasprava o (ne)poštivanju tuđih rodnih, seksualnih, etničkih, vjerskih, političkih, subkulturalnih i ostalih identiteta. Drugi set alata namijenjen je LGBT+ osobama i mladima koji se žele upoznati s ovim temama te aktivistima i aktivisticama koji se bave ljudskim pravima, a u svoj rad žele uključiti i nove medije, te se njime želi uputiti buduće voditelje edukacijskog programa u rad s mladima kroz formu videa. 

Na projektu Visionary Youth, osim Velike Britanije i Nizozemske, sudjelovale su organizacije iz još pet zemalja među kojima je i Hrvatska, s organizacijama QueerANarchive, Status M, LORI i K-Zona. Obje internetske stranice sadrže tekstove na jezicima zemalja uključenih u projekt (engleski, nizozemski, slovenski, grčki, makedonski, njemački i hrvatski), a cilj projekta je edukacija aktivista i aktivistkinja te svih koji se u radu s mladima o LGBT+ temama žele koristiti novim medijima.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 22.09.2016

VEZANE VIJESTI

Najvažniji element suzbijanja diskriminacije

Pripremila: Martina Domladovac

Udruga LORI održava trening za voditelje i voditeljice predavanja u srednjim školama o ljudskim pravima LGBT osoba.

Zajedno možemo više!

Piše: Martina Domladovac
Slogani o toleranciji i ljudskim pravima učenika Gospodarske škole Varaždin i Andrije Aračića iz Imotskog pobijedili su na natjecanju EU projekta LADDER.

Šutnja je blato

Piše: Vatroslav Miloš
Izbori su za iza ugla, a u javnim nastupima kandidata i kandidatkinja za zakonodavnu i izvršnu vlast, pitanja i prava LGBT zajednice, ako uopće, pojavljuju se na marginama.