Otvaranje umjetničkog prostora | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Otvaranje umjetničkog prostora

Projekt pogledajme skupine Arterarij poigrava se podruštvljenjem intime i intimiziranjem političkoga, ismijavanjem tragičnoga i kanoniziranjem komičnoga.

31.03.2017 - 01.04.2017 , Zagreb - Pavla Hatza 12
  • A
  • +
  • -

Udruga djelovanja u kulturi arterarij organizira reprizne izvedbe umjetničkog projekta pogledajme 31. ožujka i 1. travnja u 19 sati u prostoru na adresi Pavla Hatza 12 u Zagrebu. Radi se o autorskom projektu Romana Nikolića u suradnji s izvođačima Sindirelom Bobarić i Sinišom Senadom Musićem

Arterarij je usmjeren na uključivanje predstavnika marginaliziranih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije. Njegov cilj nije propaganda, već otvaranje umjetničkog prostora, demokratizacija produkcije, razbijanje granica i staklenih stropova. Arterarij izaziva status quo u društvu radom na promjenama u svom sektoru. Ova produkcija istražuje i progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju kojeg uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Ova produkcija čini sasvim evidentnim ono što nas spaja, a ironizira, problematizira i prikazom posljedica kritizira ono što nas, naizgled, razdvaja.

Produkcija se poigrava podruštvljenjem intime i intimiziranjem političkoga, ismijavanjem tragičnoga i kanoniziranjem komičnoga, poopćavanjem specifičnoga i konkretiziranjem općega.

"Učestalim preobražajima prostora gledanja stalno se mijenja položaj publike u tom prostoru, pa tako i njezin odnos spram izvedbe, odnosno svijest o onome što se u određenom trenutku na sceni prikazuje i/ili pripovijeda koja nas tjera da tijekom gledanja pogledajme uistinu pogledamo, tj. sagledamo iz što je više moguće različitih uglova i ne dopuštajući da se uljuljkamo u samo jednoj i/ili jednostavnoj promatračkoj poziciji". (Hana Sirovica, Kulturpunkt)

"‘Pogledajme’ na fin se način poigrava i ironizira naše zablude i naše strahove kada su u pitanju shvaćanje identiteta i njegove granice, tko je tko, kako na druge gledamo i što nam se na njima čini prihvatljivim a što ne." (Bojan Munjin, Novosti)

Autorski tim još čine Zrinka Lukčec Kiko, Zdravka Ivandija Kirigin, Selma Selman, Damir Šimunović i Marino Frankola.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.03.2017