Otvaranje vrata filmu | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Otvaranje vrata filmu

Dokukino KIC svoj filmski program u novoj godini započinje pregledom najboljih domaćih filmova prethodne godine, prema izboru žirija Liburnia Film Festivala.

10.01.2015 , Zagreb - Dokukino KIC

Neven Hitrec, Ovrha

  • A
  • +
  • -

U subotu, 10. siječnja, u 19 sati na repertoaru je film 4. majmun, Hrvoja Mabića, koji je na 12. Liburnia Film Festivalu osvojio nagradu publike. Film donosi priču o psihijatrijskoj bolnici Lopača pokraj Rijeke u koju se 2002. godine počinju primati djeca s poremećajem u ponašanju. Ubrzo gradom počinju kružiti kontroverze o njihovu tretmanu. Javna tajna koju grad nosi godinama razotkriva se u bolnim svjedočanstvima bivših štićenika, njihovih roditelja i liječnika uključenih u rad bolnice. Nakon filma ostanite na razgovoru s redateljem Hrvojem Mabićem.

Drugi film koji možete pogledati u istom terminu je Mula, skupina korijenja svezanih zajedno, redateljice Sabine Mikelić. Film je osvojio nagradu za najbolji regionalni film, a njime autorica na pomalo esejistički način ocrtava odnos, bliskost i udaljenost sa svojim roditeljima. Nakon filma bit će održan razgovor sa Sabinom Mikelić.

U subotu u 21 sat program se nastavlja  s filmovima Maslačak Ovrha te Povratak posljednjeg. Maslačak Lovre Čepelaka ulazi u neobičan svijet istarskog umjetnika Darka Brajkovića. Svojom kreativnošću i umjetničkim izrazom Brajković prikazuje da sve u životu ima svoj početak i kraj, svoj uspon i pad. Nakon filma ostanite na razgovoru s redateljem.

Film Ovrha Nevena Hitreca donosi svakodnevicu obitelji Medak, obilato začinjenu administracijom, advokatima, pismenim upozorenjima, opomenama, tužbama i protutužbama zbog dugotrajnog procesa zvanog OVRHA. Nakon filma bit će održan razgovor s Nevenom Hitrecom. 

Povratak posljednjeg vodi nas gotovo sedamdeset godina u prošlost. Oleg Mandić kao 11-godišnji dječak bio je posljednji uznik koji je živ napustio najveći i najozloglašeniji nacistički logor za istrebljenje, Auschwitz – Birkenau. Sada, sedam desetljeća kasnije, vraća se na mjesto masovnog zločina počinjenog kako nad njim, tako i nad ljudskošću. Dokumentarni film Povratak posljednjeg nadilazi našeg protagonista kao pojedinca, jer vrata logora koja su se za njim zauvijek zatvorila nakon što ga je napustio, označila su ujedno kraj i novi početak.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 08.01.2015