Otvorena pitanja i izazovi | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Otvorena pitanja i izazovi

Objavljeni su rezultati javnog poziva HAVC-a za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2014. godini i u 2013. godini za programe međunarodne suradnje.

Na Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2014. godini pristiglo je ukupno 326 prijava. Savjet za komplementarne djelatnosti u sastavu Emina Višnić, Slaven Zečević i Dragan Rubeša razmotrili su sve prijave koje su stigle u roku te preporučili za financiranje 194 projekta i programa u ukupnom iznosu od 10 814 100,00 kuna, s tim da su dio prijava koje su vezane za isti program sagledavali kao jednu prijavu. 

U kategoriji Zaštita audiovizualne baštine uključujući kinotečnu djelatnosti kao posebno važan program koji dobiva kontinuiranu podršku ističe se Filmski i video arhiv Hrvatskog filmskog saveza. U kategoriji Proučavanje i kritičko vrednovanje audiovizualnih djelatnosti kao najznačajniji programi prepoznati su Vizualni kolegij Multimedijalnog instituta te Masterclass program razgovora sa svjetskim dokumentaristima koji provodi Restart

U kategoriji Izdavaštvo u području audiovizualnih djelatnosti tradicionalno je najveća podrška dodijeljena za filmološki časopis Hrvatski filmski ljetopis, potom Filmonautu udruge Blank, a kao važno prepoznato je i DVD izdanje Branko Lentić u izdanju Factuma te Povijest novijeg animiranog filma u Hrvatskoj u izdanju Meandar media. Također, savjetnici smatraju da kod internetskog izdavaštva treba strogo financirati portale koji na kvalitetan način predstavljaju, valoriziraju i kontekstualiziraju AV djelatnost, a ne web stranice pojedinih organizacija ili projekata. 

U kategoriji Programi stručnog usavršavanja filmskih profesionalaca i ove godine je podržan program edukacije nastavnika, voditelja klubova i samostalnih autora Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza te kontinuirani program Restart Laboratorij. Posebna je pažnja posvećena i profesionalnim obrazovnim programima.

U kategoriji Filmski festivali i druge audiovizualne manifestacije savjetnici su se našli pred jednim od većih izazova jer se radi o djelatnosti koja iz godine u godinu raste, i po broju programa i po razvoju pojedinih festivala. U kategoriji Djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture posebna pažnja posvećena je art- kinima u većim urbanim središtima, a kojima su određene različite potpore s obzirom na kvalitetu ponuđenoga programa, njegov kontinuitet i koncepcijsku opravdanost. Kao važni su prepoznati redovni prikazivački programi u manjim gradovima (Varaždin, Daruvar, Samobor) te kontinuirani obrazovni programi i radionice Fade-ina, Kinokluba Zagreb, Restarta, Studentskog centra u Zagrebu te udruge Blank. 

Tijekom rada na procjenjivanju ovogodišnjih prijava, kao i u sagledavanju cjeline natječaja, njegovih kategorija i raznolikosti prijavljenih programa, savjetnici za komplementarne djelatnosti naišli su na nekoliko otvorenih pitanja i izazova, od kojih se neka već više godina za redom ponovno pojavljuju. To su pitanje održivosti filmskih festivala i kontinuiranih prikazivačkih programa, pitanje Hrvatske kinoteke te pitanje unaprjeđenja odredbi natječaja. 

Cjelovit izvještaj pročitajte ovdje, rezultate poziva za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2014. godini ovdje, a rezultate poziva za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2013. godini za programe međunarodne suradnje ovdje.

Izvor: HAVC

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.01.2014