Otvoreno pismo zatvorenim prostorima | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Otvoreno pismo zatvorenim prostorima

Ministarstvo prostora pokrenulo je inicijativu za uspostavljanje transparentnih kriterija i procedure dodjeljivanja neiskorištenih prostora u vlasništvu grada Beograda.

"Obraćamo vam se kako bismo pokrenuli rešavanje jednog rasprostranjenog problema – nedostatak životnog, radnog i rekreativnog prostora velikog broja građana Beograda. Nije ovo nimalo jednostavan problem za armiju ljudi bez krova nad glavom, nezaposlenih bez mogućnosti da pokrenu sopstveni posao, umetnika bez uslova da stvaraju, penzionera bez prostora u kojem bi mogli zajedno da provode vreme. Ipak, deo rešenja je u vašoj nadležnosti i ne zahteva međunarodne kredite, velike strateške partnere i "nepopularne mere" već samo volju da se postojeći prostorni resursi koji su neiskorišćeni ustupe onima koji bi u njima mogli da žive, rade i stvaraju", navodi se u pismu koje je odaslalo Ministarstvo prostora, neformalna inicijativa grupe kulturnih radnika i aktivista u Beogradu, pokrenuta 2012. godine.

Pismo je poslano na fizičke adrese svih odbornika i odbornica u Skupštini grada Beograda, gradonačelniku i njegovoj zamjenici, pomoćnicima gradonačelnika, članovima i članicama Gradskog vijeća, načelniku i zamjeniku načelnika Gradske uprave, predsjednicima i predsjednicama svih gradskih općina, javnim poduzećima za poslovni prostor gradskih općina, Agenciji za poslovni prostor grada Beograda, Agenciji za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda, gradskom arhitektu i gradskom menadžeru.

Povod je ovome obraćanju protjecanje godinu dana od usvajanja Strategije podršci razvoja civilnog društva na teritoriji Beograda od 2012. do 2017, u kojoj se dio ovoga problema prepoznaje kao jedan od "gorućih“, a pitanje "odgovornog i transparentnog upravljanja resursima Grada i njihove ravnomerne alokacije” kao "jedno od temeljnih pitanja saradnje Grada i civilnog društva”. Nakon godinu dana, transparentne procedure kojima bi se omogućilo organizacijama civilnog društva da dođu do pristupačnog prostora za rad nisu uspostavljene.

U samoj Strategiji navodi se da Gradu stoje na raspolaganju veliki nefinancijski resursi u koje "ulaze i gradski i opštinski poslovni prostor, gradski trgovi i druge javne površine”. Veliki dio tih prostora je nedovoljno iskorišten ili napušten. "Nijedno društvo nije toliko bogato da bi moglo da zanemaruje toliku količinu neupotrebljenih resursa, pogotovo kada se uzme u obzir potreba za njima na drugoj strani. Ustupanje neiskorišćenih prostora onima koji ne mogu da ih priušte po postojećim tržišnim uslovima stoga nije samo pitanje socijalne politike, već pitanje razvoja celokupnog društva. Dobro upravljanje postojećim resursima je dugoročno daleko plodotvornije od bilo koje inostrane investicije, jer nema tog međunarodnog biznismena ili šeika koji može učiniti više za ovo društvo nego sami njegovi građani, ako im se da prilika", navodi se u pismu.

Zahtjevi su Ministarstva prostora uspostavljanje sistema vođenja jedinstvene, javno dostupne evidencije o prostorima koji su u upotrebi i o neiskorištenim prostorima u vlasništvu Grada, gradskih općina i pripadajućih agencija, uspostavljanje transparentnih kriterija i procedure dodjeljivanja neiskorištenih prostora u vlasništvu Grada i gradskih općina organizacijama civilnog sektora, na način koji ne favorizira velike organizacije s dugom poviješću već pruža jednake šanse svima te uključivanje predstavnika organizacija civilnog sektora u izradu spomenutih kriterija i procedura.

U prilogu možete pronaći tekst pisma.

MP / M.M. / Fotografija: Ekspedicija Inex film

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.06.2013