Ove godine u Clermont-Ferrandu | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Ove godine u Clermont-Ferrandu

U Clermont-Ferrandu bit će prikazana dva animirana filma: nagrađivani Otac skupine autora te Skriveni talent Mirana Miošića.

  • A
  • +
  • -

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, jedna je od najznačajnijih manifestacija posvećenih kratkometražnom filmu, održava se od 31. siječnja do 8. veljače. 

Animirani film Skriveni talent redatelja Mirana Miošića bit će prikazan u "L'ecole va au cinema", programu namijenjenom djeci od tri do 10 godina. 

U "Collections", programu koji je usmjeren na najuspješnije naslove prikazane na ovome festivalu, uvršten je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova posljednjih godina - dokumentarno-animirani omnibus Otac. Film je producirao Compote Collective iz Bugarske u koprodukciji s Bonobostudiom iz Hrvatske i Eyecatch Productions iz Njemačke, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Radi se o hibridu animiranog i dokumentarnog filma, čijih se pet priča vrti oko nikad ostvarenih razgovora između djeteta i njegova oca, a sve su priče utemeljene na autentičnim iskustvima mladih ljudi. Redatelj i supervizor filma je Ivan Bogdanov, a u redateljskom je timu sudjelovao i cijenjeni hrvatski animator Veljko Popović.

Clermont-Ferrand prati i najveći sajam na svijetu namijenjen kratkom metru, Short Film Market, koji posjećuju producenti, distributeri, programeri i kupci zainteresirani za kratkometražni film. To je ujedno i prostor na kojem se lako može dobiti uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu marketa. Hrvatski audiovizualni centar imat će štand na marketu (br. 21), na kojem će zainteresirani filmski profesionalci moći dobiti informacije i pokupiti publikacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji.

Više informacija potražite na službenim stranicama festivala.

Izvor: HAVC / Fotografija: Otac (skupina autora)

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.02.2014