Ovisni o neovisnosti | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Ovisni o neovisnosti

Povodom 20. obljetnice Autonomnog kulturnog centra Metelkova, Radio Študent organizira simpozij o trenutnom stanju slovenske nezavisne kulture.

  • A
  • +
  • -

Radio Študent, kao jedan od prvih nezavisnih medija u bivšoj Jugoslaviji, kao kulturna i obrazovna ustanova koja je odigrala ključnu ulogu u razvoju nezavisne kulture u Sloveniji, povodom 20. obljetnice Autonomnog kulturnog centra Metelkova organizira simpozij o trenutnom stanju slovenske nezavisne kulture naslovljen Ovisni o neovisnosti.

"Pod krinkom globalne i lokalne financijske krize dolazi do pada sufinanciranja projekata i programa u svim područjima kulture, a pogotovo one izvaninstitucionalne, dok se istovremeno potiče razvoj kulturne i zabavne industrije te općenite "monopolizacije" javnog sektora. Nije pretjerano reći da živimo u povijesnom razdoblju u kojem smo, opet i jači nego ikada, primorani postavljati pitanje civilizacijskog očuvanja kulture i društva nezavisne od kapitala i politike", istaknuto je u najavi simpozija.

Na simpoziju će sudjelovati Miha Zadnikar (Metelkova mesto), Rajko Muršič (Filozofski fakultet), Urška Breznik (Pohorski bataljon & Pekarna), Bojan Anđelković (Radio Študent), Barbara Borčič (SCCA), Andrej Srakar (društvo Asociacija), Željko Pelicon (KUD France Prešeren), Tilen Mihelič Kurent (Tovarna ROG), Luka Prinčič (zavod Emanat), Mojca Pišek (novinarka časopisa Dnevnik), Aleš Črnič (Ministarstvo kulture), Bratko Bibič i drugi.

Simpozij će biti održan 12. rujna, od 17 do 20 sati, u Menzi pri koritu, uz povremeno uključivanje u program Radija Študent. Prvi je to od četiri najavljena simpozija koje će Radio Študent održati u kontekstu šire inicijative za zaštitu, opstanak i razvoj Radija, a uključivat će peticiju, dobrotvorne donacije, poseban radijski program i niz manjih i većih javnih događanja, uključujući prosvjedni marš i fundraising na Metelkovoj u petak, 22. studenog.

U listopadu Radio organizira simpozije o studentskoj organizaciji, nezavisnim medijima te ulozi Radija Študent u slovenskom društvu od 1969. do danas. 

Više potražite na stranicama Radija Študent.

Izvor: Radio Študent

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.09.2013