Ovo mijenja sve! | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Ovo mijenja sve!

Inspiriran bestselerom Naomi Klein, film predstavlja sedam portreta zajednica koje trpe posljedice korištenja prljave energije i klimatskih promjena. Najavljena je panel rasprava.

29.02.2016 , Zagreb - Kino Europa
  • A
  • +
  • -

Panel rasprava s početkom u 17 sati u dvorani Muller i besplatna projekcija filma prema knjizi Naomi Klein u 19 sati u velikoj dvorani održat će se 29. veljače u kinu Europa.

Posljedice klimatskih promjena već osjećamo svugdje u svijetu, ali preraspodjela tih posljedica nije jednaka. Zemlje u razvoju na Globalnom Jugu trpe posljedice 200 godina zagađivanja industrijaliziranih zemalja zapada, od super tajfuna i poplava do ekstremnih suša i požara. Kao posljedica, socijalne i ekonomske nejednakosti sve se više produbljuju, siromašniji postaju sve siromašniji, korporacije se bogate, dok građanke i građani trpe glad, bolesti, a sve češće se javljaju i prisilne migracije.

No, što ako su klimatske promjene (zadnja) prilika za izgradnju pravednijeg svijeta? Mogućnost za odbacivanje propalih ekonomskih sustava, preobrazbu globalne ekonomije i preuređenje naših političkih sustava? Jesmo li sposobni sve to izvesti na vrijeme? Ništa nije sigurno. Ništa osim činjenice da klimatske promjene mijenjaju sve. A upravo se to tematizira u filmu Ovo mijenja sve.

Kako bismo uspjeli transformirati društvo i svijet na pravedan način, potrebno je povezivanje pokreta za klimatsku, društvenu i ekonomsku pravdu – okolišne organizacije, sindikate, ljudskopravaške organizacije, anti-rasističke grupe, urođeničke narode, itd.

Sniman u devet zemalja i na pet kontinenata tijekom četiri godine, dokumentarni film Ovo mijenja sve epski je pokušaj da se redefiniraju izazovi klimatskih promjena. Inspiriran međunarodnim bestselerom Ovo mijenja sve autorice Naomi Klein, film predstavlja sedam portreta zajednica koje trpe posljedice korištenja prljave energije i klimatskih promjena - od najvećeg američkog ugljenokopa u Montani do kanadske katranske nafte, od obale južne Indije do Pekinga i dalje. Isprepleten pričama i naracijom Naomi Klein, film povezuje ugljik u zraku s ekonomskim sustavom koji ga je proizveo. Tijekom filma, Klein predstavlja svoju najkontroverzniju i najuzbudljiviju ideju: da možemo iskoristiti egzistencijalnu krizu klimatskih promjena i transformirati naš propali ekonomski sustav u nešto radikalno bolje.

Na panel raspravi ćemo čuti primjere sve češćeg udruživanja sindikata, društvenih pokreta i okolišnih organizacija u Hrvatskoj i svijetu te zašto je potrebno takvo povezivanje i po pitanju klimatskih promjena, o čemu govori i dokumentarni film Ovo mijenja sve. Također ćemo napraviti osvrt na planove globalnog klimatskog pokreta nakon donošenja novog sporazuma na UN-ovoj konferenciji u Parizu (COP21) te na njegove globalne i lokalne implikacije.

Gosti su Asad Rehman (Friends of the Earth England, Wales and Northern Ireland i jedan od aktera u filmu Ovo mijenja sve), koji će dati osvrt putem skypea na COP21 i zašto je potrebna izgradnja globalnog pokreta za klimatsku i društvenu pravdu, Anabella Rosemberg (ITUC – Međunarodna konfederacija sindikata), koja će putem skypea govoriti o ulozi sindikata u borbi protiv klimatskih promjena, Luka Tomac (Zelena akcija) dat će pregled puta prema niskougljičnom društvu u Hrvatskoj, Marina Ivandić (BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) govorit će o povezivanju radničke i društvene borbe s okolišnim pokretom u Hrvatskoj. Raspravu će moderirati Marija Mileta iz Zelene akcije. Govorni jezik će biti hrvatski, uz prijevod s engleskog i na engleski.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.02.2016