Ovo nije retrospektiva | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Ovo nije retrospektiva

"In an Empty Square in the Heart of the City" predstavlja dokumente podzemnog hedonizma pretočeni u izložbu koja prikazuje snagu druženja, koncerata i same aktere jedne subkulture.

24.03.2017 - 31.03.2017 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc
  • A
  • +
  • -

"Svaki proizvod gađenja koji može postati negacija porodice je  - punk. Protest šakom jednog bića u destruktivnoj akciji  je – punk. Upoznavanje sa svim sredstvima dosade odbačenih seksualnim licemjerjem, laganog kompromisa i dobrih navika je – punk. Ukidanje logike, ples onih koji su nesposobni za stvaranje je – punk. Sloboda je – punk. Rika iskrivljene boli, miješanje suprotnosti i svih kontradikcija, ludosti i nebitnih stvari  je – život." - slobodno preuređen citat iz "Dadaističkog manifesta" Tristana Tzare, 1918.

Otvorenje izložbe In an Empty Square in the Heart of the City je u petak, 24. ožujka u 20 sati

Izložba In an Empty Square in the Heart of the City predstavlja niz autora, umjetnika, likovnjaka, dizajnera i fotografa koji su danas renomirana imena suvremene umjetnosti. Njihovi se radovi nalaze u najznačajnijim muzejima cijelog svijeta, a prikazuju iste autore, njihove početke i kako je punk groznica s kraja 1970-ih godina obilježila njih i njihov rad.

Radovi su dokumenti podzemnog hedonizma pretočeni u izložbu koja prikazuje snagu druženja, koncerata i same aktere jedne subkulture koja i dan danas nakon 40 godina ima svoj smisao i snagu.

In an Empty Square in the Heart of the City nije niti ne želi biti retrospektiva ili monografska izložba punka već izložba koja prikazuje prve "punk" umjetnike i njihovu vještinu bilježenja stavova povezanih s punk pokretom, te kako je isti pokret obilježio njihov rukopis u daljnjem izražavanju. Motivi koncerata, ulica, napuštenih zona gradova i tvrđava....to su mjesta mašte i protesta, propadanja i pripadanja, tijela u funkciji novih vrsta izražavanja i ikonografija koja postaje stav. Glazba, moda, odjeća i frizure postaju dresovi i uniforme koje govore – When Attitudes Become Form. Stoga nemojte punk u potpunosti shvatiti samo kao povijesni pojam, signalizirajući stav,  raspoloženje ili energiju koju unosi u umjetnosti od 1970. godine.

Naslov izložbe citat je Raymonda Pettibona, umjetnika najpoznatijeg po coverima za mnoge izvođače s legendarne SST etikete. Autor koncepta izložbe je Marko Vojnić, a u okviru izložbe 30. ožujka bit će održano predavanje iz ciklusa "Think again" pod naslovom Art in the Punk Years.

Nakon otvorenja slijedi party uz BukaNoise DJ set.

Izložba je otvorena do 31. ožujka.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.03.2017