Ovo nije teatar, ovo je stvarnost | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Ovo nije teatar, ovo je stvarnost

Zentrum für Politische Schönheit, radikalna njemačka umjetničko-aktivistička organizacija, organizira pokope migranata koji su živote ostavili na granicama Europe.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: ZPS

  • A
  • +
  • -

"Najgore noćne more njemačke vlade upravo se obistinjuju: kroz sljedećih nekoliko dana, izbjeglice koje su se utopile ili umrle od gladi na vanjskim granicama Europe u potrazi za novim životom bit će dovedene u Berlin", stoji u proglasu na stranicama Centra za političku ljepotu (njem. Zentrum für Politische Schönheit). 

Joachim Gauck je, ističu, prije točno godinu dana izjavio kako se "fotografije lijesova u hangarima aerodroma na Lampedusi ne uklapaju u sliku koju Europljani imaju o sebi". Od tada, nije se desilo apsolutno ništa. 

Aktivisti Centra za političku ljepotu tako su, nakon temeljitog istraživanja granica, groblja i potrage za obiteljima umrlih, odlučili "problem" postaviti u Berlin, u dvorište najmoćnije europske zemlje i  i tamo pokapati, kako sami kažu, "žrtve europske izolacije". "Dočekat ćemo ih raširenih ruku. Posljednje počivalište žrtava mora postati mjesto našeg političkog otpora", najavili su iz Centra. 

Pokop prvih žrtava, majke i njenog dvogodišnjeg djeteta, održao se na berlinskom groblju Gatow po islamskom običaju u utorak, 16. lipnja u 10 sati. "Ovo nije teatar, ovo je stvarnost", izjavili su aktivisti nakon pokopa i najavili kako će, iz sigurnosnih razloga, svaki sljedeći ukop najavljivati tek šest sati unaprijed. 

Centar za političku ljepotu radikalna je intervencionistička organizacija koja borbu za ljudske živote vodi na frontu umjetnosti, politike i ljudskih prava. Borba je to, kako ističu, "naučena na lekciji iz Holokausta", a protiv "političke apatije, kukavičluka i odbijanja izbjeglica" i za "Njemačku koja ne samo da treba učiti iz povijesti, nego i djelovati".

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.06.2015

VEZANE VIJESTI

Jasni prioriteti

Piše: Matija Mrakovčić
Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o pitanjima prihvata visokokvalificiranih migranata s ciljem da EU "postane atraktivnije odredište za radnike s talentima i vještinama".

Dan, tjedan, godina - izbjeglicama

Piše: Matija Mrakovčić

Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo organizira drugi Tjedan IZBJEGLICAma u Zagrebu, Rijeci, Kutini i Sisku.

U neodrživim uvjetima

Piše: Tomislav Žilić
Uz trenutne rasprave o problemu migracije vezane uz ratne sukobe na Bliskom istoku, potrebno je otvoriti raspravu o ugroženoj poziciji žena na tom području.