Ozdravljivanje teritorija 2: Molat | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Ozdravljivanje teritorija 2: Molat

Pozivaju se studenti/ice viših godina arhitekture i urbanizma, društvenih i humanističkih znanosti i umjetnosti na višedisciplinarnu radionicu u sklopu projekta Neprimjereni spomenici.

ROK: 07.07.2019
  • A
  • +
  • -

Udruga SF:ius poziva zainteresirane studente/ice diplomskih studija i viših godina integriranih studija arhitekture i urbanizma, društvenih i humanističkih znanosti i umjetnosti na višedisciplinarnu radionicu koja se održava od 25.9. do 29.9.2019. godine u Zagrebu i na otoku Molatu. Radionica je dio projekta Neprimjereni spomenici.

Radionica će se baviti teritorijem bivšeg fašističkog logora u uvali Jazi na otoku Molatu koji je postojao između 1941. i 1943. godine i čije se posljedice na društveno-prostornu konstelaciju Molata osjećaju do danas. Danas, teritorij bivšeg logora i današnjeg kupališta predmet je mikrokolonizacijskih prostornoplanerskih aspiracija. Sukladno predominantnoj konstelaciji kapitalističkih proizvodnih odnosa, posljedica takve eksploatatorske logike upravljanja teritorijem je narušavanje njegove društveno-ekonomske održivosti i otočkog identiteta. Radionica će propitivati uzročno-posljedične veze pojma insularnosti, formi društvene samoorganizacije i njihovog oprostorenja.

"Voditelji radionice razmijenit će s polaznicima vlastite uvide u problematiku kroz ekstenzivne materijale za čitanje, predavanja te samostalni i grupni rad s polaznicima. Radionica je strukturirana kao kombinacija jednodnevnog teorijskog formata s predavanjima i diskusijama u Zagrebu i četverodnevnog terenskog rada na Molatu. U sklopu radionice studenti će imati priliku provesti terensko istraživanje, usko surađivati s voditeljima kroz predavanja i mentorski rad i steći nova znanja kroz intenzivan diskurzivni rad u grupi. S obzirom na potrebu ekstrakurikularnog obrazovanja studenata kao nužnosti osposobljavanja u nekurikularnim temama, budućim polaznicima u potpunosti je plaćeno sudjelovanje na radionici te je njihov broj ograničen na četiri polaznika", stoji u tekstu natječaja.

Svim polaznicima organizatori/ce osigurat će prijevoz, smještaj i hranu za vrijeme trajanja radionice. Voditelji radionice su arhitekti Dino Belamarić, Dafne Berc i Marko Sančanin u suradnji s članicama udruge SF:ius.

Prijave možete poslati putem maila, a potrebno im je priložiti motivacijsko pismo (ne dulje od jedne kartice) s jednim pratećim vizualom, bilo autorskim, bilo referencijalnim prema vlastitom izboru. Odabrani polaznici bit će obaviješteni putem emaila do 15.7.2019.

Rok za prijave je 7. srpanj.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 27.06.2019