Oživljavanje duha | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Oživljavanje duha

U Osijeku nastupaju dva kultna hrvatska sastava, Trobecove krušne peći i Die Hausers, uz potporu jednako kultnog Zdenka Franjića.

13.03.2015 , Osijek - Klub Exit

Kultni zagrebački avangardni post punk sastav Trobecove krušne peći osnovan je 1981. godine, a ime im dolazi od najpoznatijeg serijskog ubojice u Jugoslaviji, Metoda Trobeca. Zbog specifičnog imena i provokativnih tekstova bend je duž svoje karijere trpio barijere koje su im postavljali predstavnici vlasti i pojedinci iz glazbene industrije. Kontroverznim i intenzivnim nastupima koji su često graničili s ekscesom zapečatili su svoj status na jugoslavenskoj sceni. Iako su ulicama kružile demo kazete i live snimka iz Kopra, nisu doživjeli svoje prvo službeno izdanje i 1987. su prestali postojati. 

Materijal koji je snimljen 1985. zaustavljen je prije nego što je doživio svijetlo dana, a tek 1992. izdan je za Kekere Aquarium. 2005. okupljaju se pod imenom Viva Glorio, a u međuvremenu članovi su sudjelovali u drugim projektima i bendovima. Tek 2013. u jedinstvenom primjeru suradnje velikog broja nezavisnih izdavača izdaje se ploča S mukom žvaču trubadurov vrat koja je kolekcija studijskih i live snimaka, te se sastav okuplja pod originalnim imenom i vraća na klupske bine.

Die Hausers ispočetka je zamišljen kao projekt band nastao za potrebe kazališne predstave radionice STUC–a Kaspar, no nakon predstave bend odlučuje nastaviti s radom i počinje svoj samostalni život koji nažalost nije dugo potrajao jer rat prekida mnoge njihove planove. Usprkos ratu Die Hausersi ipak nešto kasnije nastavljaju s radom te pobjeđuju na lokanoj manifestaciji Slavonski Rock 1994. Od banda se tada puno očekivalo, no unatoč velikoj lokalnoj medijskoj podršci i popularnosti band nikada nije uspio realizirati pravi album i sve što je ostalo iza njih jest dosta odličnih koncerata i dvije kasete. Prva je izdana za live produkciju osječkog STUC–a, a druga, Die Hausers, za maloga osječkog neovisnog izdavača MF Scum

Uz njih će zasvirati i Zdenko Franjić, vlasnik kultne zagrebačke izdavačke kuće Slušaj Najglasnije - Listen Loudest te dobitnik nagrade za životno djelo DORF Festivala.

Koncert će biti održan u petak, 13. ožujka, u osječkom klubu Exit, s početkom u 21 sat.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 10.03.2015