Oživljavanje javnog prostora | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Oživljavanje javnog prostora

U Čakovcu je okupljena Inicijativa 1729/2 s ciljem stvaranja Društvenog centra Čakovec u prostorima nekadašnje gradske vojarne.

FOTO: Jennifer Yin

  • A
  • +
  • -

Radi se o katastarskoj čestici pod brojem 1729/2, po kojoj je i nazvana neformalna mreža Inicijativa 1729/2 i trenutno okuplja desetak lokalnih organizacija civilnog društva: ACT Grupa, CeZam, HDLUM, MURID i drugi. U inicijativi sudjeluje i dvadesetak pojedinaca iz lokalne zajednice uz potporu nacionalnih organizacija i platformi (Savez udruga Klubtura, Pravo na grad, Mreža mladih Hrvatske) te drugih relevantnih sudionika u lokalnoj zajednici, poput Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja i REDEA - Regionalne razvojne agencije Međimurje.

Ideja za oživljavanjem ovog neiskorištenog javnog prostora postoji već duži niz godina, a aktualizirana je na inicijativu ACT Grupe, konzorcija za održivu lokalnu zajednicu, koja je osmislila projekt Društvenog centra Čakovec. Ideja je da se u dijelu prostora bivše vojarne uspostavi samoodrživi model korištenja i upravljanja javnim resursom, gdje članovi zajednice imaju potpunu slobodu okupljanja s ciljem provedbe grupnih aktivnosti, društveno poduzetničkih djelatnosti, socijalnih i kulturnih usluga, informiranja i drugih djelatnosti.

Organizacije i pojedinci okupljeni u Inicijativu 1729/2 osmislili su i definirali dvomjesečni program s petnaestak javnih događaja koja bi se organizirala i proveli na spomenutoj lokaciji, s ciljem oživljavanja prostora koji godinama stoji neiskorišten i njegovim stavljanjem u javnu funkciju na dobrobit i zadovoljstvo svih građana Čakovca i šire zajednice. Prostor je u vlasništvu Međimurske županije, koja je prepoznajući važnost građanskog samoorganiziranja i djelovanja za opće dobro Inicijativi dala dozvolu za njegovo privremeno korištenje.

Prva javna akcija Inicijative na prostoru bivše vojarne održana je 22. travnja na međunarodni Dan planeta Zemlje, koji je bio održan na temu Zeleni gradovi. Na površini koja omeđuje prostor zamišljenog Društvenog centra Čakovec posađeno je 30 sadnica autohtonih sorti voćaka, koje su posadili zadrugari iz Socijalno-poljoprivredne zadruge Domači vrt, članice ACT Grupe. 

Osim toga, volonteri CeZam-a izradili su i postavili drvene klupice za odmor. Ovom volonterskom akcijom, realiziranom kroz projekt Volontersko pajdaširanje koji s partnerima provodi Autonomni centar – ACT, na simboličan način skrenuta je pozornost javnosti i struke na važnost i opravdanost dugoročnog ulaganja u buduće parkove i zelene površine u Čakovcu i Međimurju, odnosno čime se upozorava na negativan trend pretvaranja parkova i šuma u građevinske ili shoping zone. Istovremeno, sadnjom ovih voćki podupiru se lokalni ekološki proizvođači hrane kojih je u Međimurju tridesetak.

Sljedeća akcija bit će održana u subotu 26. travnja u sklopu velike nacionalne kampanje Zelena čistka, kada će se čistiti područje vojarne. Nacrt rasporeda ostalih aktivnosti možete pronaći ovdje.

Izvor: Inicijativa 1729/2

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 23.04.2014