Oživljavanje kulturnog i urbanog pulsa Trešnjevke | kulturpunkt

Najave Festival

<

Oživljavanje kulturnog i urbanog pulsa Trešnjevke

Festival ženskog stvaralaštva Vox Feminae Festival problematizira pitanja roda kroz umjetnički, prezentacijski, radionički te međunarodni filmski i zabavni program.

03.10.2018 - 07.10.2018 , Zagreb - CeKaPe, Zagreb - Šesnaestica
  • A
  • +
  • -

Dvanaesto izdanje Vox Feminae Festivala, koji i ove godine kao jedini domaći multidisciplinarni festival ženskog stvaralaštva problematizira pitanja roda kroz umjetnički, prezentacijski, radionički te međunarodni filmski i zabavni program, održava se od 3. do 7. listopada u Zagrebu. 

U pet festivalskih dana VFF ponovno oživljava kulturni i urbani puls Trešnjevke. Sav filmski program festivala i dio umjetničkog programa smješten je u CeKaTe (Park Stara Trešnjevka 1). Ostatak festivala održava se u voxoj "vlastitoj sobi" - društveno kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16) - koji se 3. listopada otvara izložbom ilustratorice Ane Kovačić  Njezin panteon  (Vidjet ćeš ti svoga boga!), inače autorice ovogodišnjih festivalskih vizuala. 

U umjetničkom programu festivala ove se godine ističe hvaljena izvedba Pod naponom teatra Mašina igre koja tematizira bolan proces stjecanja identiteta protagonistice nakon preživljene psiho-fizičke torture pod fašističkom diktaturom. Izvedba se odvija u četvrtak, 4. listopada uz bok performansu tijela i glasa naša Lijepa  Vesne Mačković na temu diskriminacije lezbijki u okviru nacionalističkih društvenih tijekova. VFF je pripremio i kulturni program za najmlađe u subotu, 6. listopada uz kamišibaj predstavu Lija i koka u izvedbi udruge Kozlići (Relja Dušek i Vera Pfaff) koja na zabavan i privlačan način priča priču o jednoj neobičnoj obitelji.

Publika ove godine može sudjelovati na tri sadržajno veoma različite radionice kroz festivalski vikend. Andrea Weiss Sadeh i Lana Kunštek vode radionicu Otvaranje vagine kao tjelesno-energetski i kreativni proces u kojem žene svjedoče svojoj osobnoj snazi, ljepoti i neustrašivosti. Sveučilišna profesorica i književnica Lidija Dujić s polaznicama radionice Iz taloga ženskog novinarstva: bivša misica & kontroverzni poduzetnik razmatrat će posljedice feminiziranja novinarske struke. Ana Kovačić će uz zainteresirane istraživati kršćansku ikonografiju, a polaznice će osmisliti i izraditi vlastite ikone malog formata.

Filmski program u CeKaTe-u, koji će u slučaju lijepog vremena biti prikazan na otvorenom, otvara se u srijedu, 3. listopada u 18 sati uz projekciju dokumentarnog biografskog filma Svjetovi Ursule K. Le Guin koji prati životnu priču ove nedavno preminule obožavane spisateljice SF i fantasy romana. Nakon projekcije održava se razgovor o Le Guin i feminizmu u SF žanru uz Milenu Benini, Irenu Rašetu i Mariju Mihaelu Perković. U ostatku filmskog programa izdvaja se Zovi ju Ganda, inače nominiran za najbolje dokumentarno ostvarenje Tribeca Film Festivala, koje tematizira ubojstvo transrodne Filipinke i seksualne radnice Jennifer Laude. U programu se ističu i dokumentarno-igrani film o životu u ormaru Tišina razara; te igrani film za mlade U mojoj sobi o šestero tinejdžera čiji su moderni dnevnici kamere i YouTube.

Strašne žene i dalje su okosnica VFF-a. Na tragu uspješne crowdfunding kampanje za društvenu igru Fierce Women, K-zona festival prikladno zatvara u nedjelju, 7. listopada uz nagradni kviz o strašnim ženama i kartanje. Ovom prilikom organizatoricama će se pridružiti i članice inicijative #ŽeneBiH - Hatidža Gušić, Masha Drukalić i Amila Hrustić Batovanja koje mapiraju postignuća zaboravljenih i nepravedno zanemarenih heroina povijesti susjedne Bosne i Hercegovine - o kojima će uskoro izdati i knjigu.

Uz druženja na festivalskom filmskom, umjetničkom i forumskom programu; spremaju se i dvije festivalske proslave. U petak, 5. listopada u CeKaTe-u od 19 sati slavi se 21 godina postojanja udruge CESI uz izložbu Grijesi CESI: 21 godina borbe koja dokumentira njihov dugogodišnji rad i aktivističko iskustvo; a u subotu, 6. listopada u klubu Sax partijamo uz ZbeLeTron DJane kolektiv, Frau Casio, КУКЛА i Babilonsku.

Sav festivalski program, izuzev partyja Sex u Saxu, je besplatan.

Više informacija o programu nalazi se na Voxfeminae.net portalu koji je upravo ovih dana lansiran u svom novom, osvježenom ruhu.  

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 24.09.2018