Oživljavanje sedme umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Oživljavanje sedme umjetnosti

Revija hrvatskog kratkog filma Kratki na brzinu primjer je dodatnog osnaživanja ugroženih malih i nezavisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj.

Piše: Tomislav Žilić
  • A
  • +
  • -

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj smo svjedočili postupnom nestanku manjih, lokalnih i nezavisnih kinodvorana u svjetlu pojave velikih međunarodnih kinoprikazivača. Mnoga kina diljem zemlje nisu se mogla natjecati s bogatom ponudom i tehnološkim unaprijeđenjima koja su publici nudili multipleks kompleksi međunarodnih lanaca kinoprikazivača te su unatoč pokušajima specijalizacije programa bila prisiljena ugasiti svoje projektore. Kako bi se potaknula domaća audiovizualna djelatnost i oživjela ugašena kina, pokrenut je Nacionalni program promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010-2014. U sklopu programa tijekom 2013. i 2014. godine sveukupno 36 kinodvorana diljem Hrvatske opremljeno je suvremenom digitalnom tehnologijom, a nastavkom programa u 2015. godini bit će digitalizirano dodatnih 15 kinodvorana. 

Jedna od kinodvorana koja će biti zahvaćena ovogodišnjim valom digitalizacije nalazi se u Svetom Ivanu Zelini, gdje će se od 7. do 10. svibnja odvijati druga po redu Revija hrvatskog kratkog filma Kratki na brzinu. Manifestacija je pokrenuta 2014. godine kao pokušaj unaprijeđenja lokalne kulturne ponude, ali i oživljavanja lokalne kinodvorane te pružanja kvalitetnog filmskog sadržaja publici koji je godinama izostajao. Reviju su pokrenuli nagrađivani redatelj i scenarist Toma Zidić te glumica Martina Biljan, koji su uz pomoć dobrovoljaca i pomoć Grada i Zagrebačke županije uspješno u kratkom roku pripremili prvo izdanje revije. Na prvoj reviji prikazano je šezdesetak kratkih filmova te je postavljena temeljna struktura manifestacije, dok će ove godine biti prikazana 82 filma, od kojih je 44 u konkurenciji Glavnog programa.

U sklopu revije odvijaju se i popratni programi koji uključuju prikazivanje odabranih naslova uz programa Kockice ZFF-a, održavanje panela i projekcija ovogodišnjih slovenskih partnera Luksuz produkcije i Udruge Kraken te gostovanje počasnog gosta Želimira Žilnika. No dva segmenta popratnog programa valja posebno istaknuti. Prvi je platforma Croatian Short Pitch, radionica u sklopu koje mladi autori s mentorima rade na svojim scenarijima, a najbolji se nagrađuju financijskom i tehničkom potporom. 

Drugi program je radionica Škola kratkog filma koja djecu i mlade educira o audiovizualnoj umjetnosti i medijima. Radionica se odvija od 2. do 9. svibnja a vode ju Lovro Čepelak iz Kino Kluba Zagreb te mlada redateljica i scenaristica Silva Ćapin. "Cilj je otkriti što polaznike fascinira u filmovima i serijama koje gledaju te ih motivirati da stvore i svoja djela koristeći filmska izražajna sredstva. Također, pokušavamo otkriti i njihove interese nevezane uz film te ih zainteresirati za filmsku umjetnost putem, primjerice, videospotova njihovih omiljenih izvođača ili poticanjem da snime kratke dokumentarne filmove o temama koje ih zanimaju", izjavila je Silva Ćapin.  

U sklopu revije publika će moći pogledati nagrađivane i hvaljene filmove Igora Bezinovića, Branka Ištvančića, Vladislava Kneževića, Igora Mirkovića, Željka Sarića, Irene Škorić, Tomislava Šobana, Sonje Tarokić te Tina Žanića. Detaljan program Kratkih na brzinu možete pronaći ovdje.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 07.05.2015

VEZANE VIJESTI

Putovanje snova

Piše: Matija Mrakovčić
Deveti festival dokumentarnog rock filma DORF ove se godine održava istovremeno u Vinkovcima, Osijeku i Vukovaru, a nagradu za životno djelo dodijelit će Zdenku Franjiću.

Filmski praznici

Piše: Vatroslav Miloš
Kako film ne bi ostao tek fusnota na kraju školskog udžbenika iz književnosti, HFS provodi program eksperimentalne nastave za profesore, ali i srednjoškolce.

Grad vrijedan filmske umjetnosti

Piše: Matija Mrakovčić

Projekcijom nagrađivanog dokumentarca Citizenfour završit će drugo izdanje programa Grad bez kina makarske udruge Dokuma.